El Govern de la Generalitat aprovarà en les pròximes setmanes el projecte per portar la xarxa pública de fibra òptica a tots els pobles de més de 50 habitants. El projecte, que s'executarà fins al 2023, inclourà quatre ramals a les comarques de la Cerdanya i el Berguedà que coonectaran Puigcerdà i la Seu d'Urgell; Cercs amb Borredà i Vilada; Guardiola i la Pobla de Lillet i Berga, Vallcebre, Saldes i Gósol. Aquesta nova actuació suposarà una inversió de dos milions d'euros.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, va visitar aquest divendres Puigcerdà per comprovar sobre el terreny el desenvolupament de les obres. Abans de comprovar les obres al nucli urbà de Puigcerdà, el conseller es va reunir al Museu Cerdà amb els alcaldes de la Cerdanya i l'alt Berguedà dels municipis inclosos en el projecte. En el torn de parlaments, Puigneró i Piñeira van coincidir que la fibra òptica ha d'esdevenir en els pròxims anys una eina per revertir el despoblament de les zones rurals gràcies a la major possibilitat de tothom de treballar des d'arreu amb una bona connectivitat.

L'estesa de la xarxa de fibra òptica entre el Berguedà i Puigcerdà es va iniciar el mes de maig amb l'aval d'un decret que qualificava les obres d'emergència per tal que els treballs es poguessin fer a pesar del confinament amb l'objectiu de millorar la connectivitat al Pirineu. En aquest sentit, les dades de la Generalitat apunten a un augment del trànsit d'Internet d'entre el 50% i el 80% durant la pandèmia. El desplegament de la xarxa de fibra òptica per part del Govern posa a disposició de les empreses del territori una infraestructura que els permet el desplegament de xarxes finalistes de fibra òptica. Això possibilita que els operadors de telecomunicacions en municipis que actualment tenen nivells baixos de cobertura de xarxes de nova generació puguin fer arribar més serveis de més qualitat a les llars i les oficines.

L'actuació per desplegar la fibra òptica entre Bagà i Puigcerdà, la qual ha comportat en les últimes setmanes l'obertura de rases entre el Berguedà i la Cerdanya que han estat visibles a peu de carrtera, ha suposat una inversió d'1,5 milions d'euros. Amb les obres en execució, el 79,7% dels veïns del Berguedà i la Cerdanya disposaran d'accés a la fibra òptica pública. A final d'agost s'hauran estès 57 quilòmetres nous que connectaran 21 municipis, els quals se sumaran als 123 ja connectats a les dues comarques.