La Molina va estrenar, ahir, un parc únic a l'estat espanyol, amb un sistema innovador, "en auge a Europa", per preparar millor muntanyistes i aficionats a l'hora de rescatar algú en una allau. L'espai, el primer de les seves característiques a l'estat, reprodueix així les condicions d'un accident. Així ho defensa Xavier Fanlo, guia de muntanya de l'empresa promotora, TS Aventura. "Qualsevol pot ser víctima d'una allau: per aquest motiu disposar d'un espai que reprodueix, més fidedignament, les condicions en què s'hauria de produir un rescat ens permet augmentar la seguretat d'aquells que fan activitats fora del perímetre de les pistes", sosté Fanlo.

El nom de l'espai prové dels aparells de recerca de víctimes d'allaus. Un parc ARVA és, doncs, un espai que reprodueix les condicions d'un accident per allau i que permet entrenar-se en la localització de víctimes soterrades, precisament, amb l'ús d'aquest aparell de recerca. "El parc optimitza el temps que aquells que volen practicar qualsevol activitat en muntanya nevada han de dedicar a la seva preparació. En mitja hora obtenen els coneixements bàsics d'un rescat", diu Xavier Fanlo. Aquest guia de muntanya afegeix que "després d'una allau, si el rescat, fet pels mateixos companys, es fa en els primers quinze minuts, les probabilitats que la víctima continuï en vida són del 90%, però si passa mitja hora, aquesta possibilitat es redueix al 40%". Per aquest motiu, Fanlo defensa que és "importantíssim" dedicar aquest "mínim temps" a una preparació específica, que pot obtenir-se, "amb facilitat", al parc ARVA.

"Tothom que, per inexpert que sigui, faci qualsevol activitats fora de les pistes, ha de ser conscient que està exposat a un risc, i que hauria de conèixer què fer en cas d'allau: com rescatar un com-pany", diu Fanlo. Així mateix, assegura que cal que siguem conscients que "a partir dels 45 minuts, que és quan s'estima, de mitjana, que, després d'una allau, arriba el rescat extern, la probabilitat de supervivència baixa al 25%".

Les activitats pedagògiques, amb monitor, al parc inclouran també altres coneixements necessaris, doncs, "per actuar amb eficiència, i estar preparats per desenterrar una víctima d'allau", diu Fanlo. "Estem convençuts que és important per a la seguretat en activitats hivernals", conclou.