L'església de Santa Eugènia de Nerellà, coneguda com la torre de Pisa de la Cerdanya per la inclinació del seu campanar, és l'única església romànica de la Cerdanya que conserva una estructura d'aquest tipus.

El temple, que data del segle X, ja està documentat en la consagració de la catedral de la Seu d'Urgell el 839. La singularitat d'aquesta edificació, però, no rau en el fet de pertànyer al romànic, sinó en la inclinació de la torre. Concretament, d'un metre i vint centímetres del capdamunt a la base.

L'església de Santa Eugènia de Nerellà es troba al nucli del mateix nom que pertany al municipi de Bellver de Cerdanya, i va ser declarada monument historicoartístic nacional l'any 1984. De l'església romànica només se'n conserva el campanar, ja que l'actual església va ser construïda sobre les restes d'aquella.

El campanar original és de planta quadrada de tres metres i quaranta centímetres de costat amb quatre nivells. El nivell de la base, llis amb una petita espitllera, el segon nivell és de tres arcs cecs d'estil llombard, el tercer cos és format amb un gran arc cec i una finestra d'espitllera, i l'últim pis presenta a cada cara un finestral d'arc de mig punt.

Rehabilitada el 2001

El rector de Bellver, Joaquim Cebrián, explica que l'església es va rehabilitar l'any 2001 i que posteriorment es va actuar sobre el campanar.

Cebrián ha dit que "el campanar corria perill de desplomar-se sobre el cementiri i per això es va fer un campanar de formigó, dins el campanar original, perquè el sostingués". En la restauració feta a l'església l'any 2001 es van trobar restes de frescos a les parets del transsepte.

La tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Bellver, Laia Reales, ha explicat que l'església forma part de la Via Romànica de la Cerdanya i que és inclosa a les rutes guiades que organitza l'Ajuntament. Diu Reales que"com que està tort el campanar aixeca molta expectativa entre els seus visitants".