La guixera projectada a la vall de Tost per la multinacional alemanya Knauf (amb fàbrica a Guixers, al Solsonès) ha topat amb l'oposició de veïns i entitats ecologistes. Les associacions Lo Riu Roig i Salvem Tost i els veïns de la vall de Tost (Ribera d'Urgellet, Alt Urgell) reclamen a l'administració que aturi la guixera projectada a la vall per l'empresa Knauf GmbH. L'anunci d'informació pública sobre la sol·licitud d'autorització ambiental i l'estudi d'impacte per la construcció de la guixera va ser publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 23 de juny passat.

Segons les associacions ambientals, el projecte de Knauf posa en perill espècies protegides d'animals i de plantes. La vall de Tost acull actualment dues pedreres per a l'obtenció d'àrids i la guixera de Knauf seria la tercera en un territori on viuen un centenar de persones.

Un dels portaveus de Lo Riu Roig, Josefina Lladós, ha manifestat que "la zona on es preveu fer la via d'accés a la guixera conté el jaciment de petjades fòssils del període Permià, on hi ha les restes fòssils més antigues que s'han trobat fins ara a Catalunya".

Lladós ha explicat que és un dels pocs jaciments d'aquestes característiques que existeixen al sud d'Europa i actualment és en tràmit de declaració de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) al Consell Comarcal. A més a més, ha afegit Lladós, "tocant a l'àrea d'actuació de la guixera hi ha l'ermita de Sant Genís de Torà de Tost i el castell de Calassanç, tots dos elements greument amenaçats perquè presenten una estructura precària".

D'altra banda, representants de l'empresa Knauf han manifestat que el jaciment i les restes de la vall no corren cap perill amb l'explotació minera i que s'ha arribat a un acord amb el Consell Comarcal de l'Alt Urgell i la Generalitat per conservar-los. Lladós ha manifestat que Lo Riu Roig denuncia que l'explotació de la guixera no suposarà cap millora per a Tost, ni donarà feina a gent del municipi, ni aportarà cap valor afegit que repercuteixi positivament en el desenvolupament del territori. Segons Lladós, "autoritzar aquesta infraestructura suposarà posar el punt final a les esperances de futur de la històrica i segurament mai prou valorada vall de Tost".

L'alcalde de Ribera d'Urgellet, Antoni Capdevila, ha assegurat que "hi ha una oposició al projecte i que s'han fet al·legacions, però que l'autorització correspon al departament de Medi Ambient de la Generalitat".

Knauf explica el projecte

La setmana passada es va fer un ple extraordinari a l'ajuntament de Ribera d'Urgellet en què responsables de l'empresa Knauf van explicar als veïns el projecte de pedrera a la guixera, ja que, segons Capdevila, "hi ha desconeixement del projecte per part dels veïns".

Representants de Knauf han explicat que l'explotació de la guixera es farà en 4 hectàrees que aniran repoblant a mesura que avanci l'explotació. En aquest sentit, han afirmat que en un principi s'extrauran unes 100 tones de guix, que suposaran un trànsit d'uns quatre camions diaris. Per la seva banda, Salvem Tost diu que el trànsit serà de 20 a 30 camions.