Ahir, 10 d'abril, coincidint amb l'acte d'homenatge als vilatans que van defensar Puigcerdà durant els setges carlins, es va estrenar una placa informativa al monument dels Herois del 10 d'abril del 1873, perquè quedi constància del significat que té aquest monòlit situat a la plaça dels Herois

Una cinquantena de veïns i alumnes de l'escola Vedruna van concentrar-se ahir davant d'aquest monument de pedra d'una sola peça per fer-hi la tradicional ofrena floral i recordar la història local, que a hores d'ara es manté viva gràcies a la recuperació del patrimoni local. Així ho va recordar l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, que assegura que "és important saber el nostre passat i, a banda dels visitants, també és important que nosaltres en tinguem constància".

Després que l'any passat es fes una remodelació d'aquesta estàtua, ahir s'hi va incorporar un nou element que dóna informació de la simbologia que té. Com va explicar el president de l'Institut d'Estudis Ceretans, Tomàs Torrent, "hi va haver veïns que van defensar Puigcerdà per sobre de tot i van morir per evitar les imposicions dels carlins". Per això, Torrent creu que cal "fer un reconeixement i també un agraïment".

Per altra banda, Piñeira va explicar que aquesta placa, com també la remodelació del monument o la instal·lació de l'estàtua de Cabrinetty, són actuacions que s'han finançat a mitges, "amb la participació del consistori però també de la població gràcies a la subscripció popular". Segons Piñeira, "això fa que tots els vilatans ens sentim més nostres tots els elements que formen part del nostre entorn".