Un documental que ha estat seleccionat al Festival de Cinema Picurt homenatja la vida silenciosa de molts veïns del Pirineu per garantir la qualitat de vida de la seva gent. Ho fa a través de la feina d'Horaci Botella, que durant molts anys va fer la funció popularment coneguda com a "lletera" a les valls de Tuixent i la Vansa.

El documental, titulat 'La lletera o el noi dels encàrrecs', repassa l'última jornada de treball de l'Horacio Botella, un veí de Tuixent que durant 17 anys va fer de noi dels encàrrecs pels veïns d'aquesta zona de l'Alt Urgell. Entre el 1998 i el desembre de l'any passat, Botella es va desplaçar periòdicament a la Seu i el seu entorn per portar els mateixos veïns que necessitaven fer algun encàrrec o els productes que els calia pel dia a dia a la vall de Tuixent la Vansa. El nom de "lletera" prové precisamen del rol de transport que havien desenvolupat molts camions de la llet a les valls del Pirineu aprofitant el seu desplaçament diari per recollir la llet.

El documental explica com a través d'aquesta feina silenciosa, molt veïns del Pirineu han treballat durant generacions per tirar endavant el territori. La directora del documental, la periodista Eva Clausó, ha argumentat que l'obra "és un reconeixement a tots aquells pirinencs que fan possible que els Pirineus continuïn tenint identitat i vida, tot i que massa sovint és un territori que ha de cridar fort perquè l'escoltin".

Tant és així que, per a Clausó, la "lletera" ha esdevingut "un símbol de l'esperit de lluita i l'entusiasme per mantenir la vida als pobles, que són massa sovint víctimes del despoblament i que continuen lluitant per reivindicar un lloc en el mapa de Catalunya".

El documental, amb una durada de vint minuts, ha estat enregistrat íntegrament amb una tauleta tàctil i la intervenció directa de la directora, que fa també, doncs, el rol de reportera seguint l'última jornada laboral d'Horaci Botella com a "lletera" de les valls de Tuixent.