L’Hospital de Cerdanya fa la primera exploració via càmara al pulmó d’un nen

El centre realitza una fibrobroncoscòpia pediàtrica en col·laboració amb el pol d’atenció infantil de l’Alta Cerdanya per descartar malalties

Personal mèdic manipula el videobroncoscopi durant l’operació | HOSPITAL CERDANYA

Personal mèdic manipula el videobroncoscopi durant l’operació | HOSPITAL CERDANYA / Miquel spa. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

L’Hospital de Cerdanya ha realitzat per primera vegada una fibrobroncoscòpia pediàtrica, una tècnica mèdica que permet explorar les vies aerees per detectar malalties pulmonars a través d’un tub flexible equipat en el seu extrem amb una camera.

La realització d’aquesta tècnica a l’Hospital de Cerdanya evita els pacients infants haver-se de desplaçar a d’altres centres hospitalaris de Manresa o Barcelona per analitzar la seva afectació pulmonar. La fribrobroncoscòpia s’ha realitzat gràcies a la col·laboració amb el centre mèdic transfronterer i les institucions mèdiques de l’Alta Cerdanya. En aquest sentit, des de centre han explicat que «l’Hospital de Cerdanya facilita una atenció global als pacients pediàtrics de pneumologia en col·laboració amb el Pôle Pédiatrique de Cerdagne a través d’un dispositiu multidisciplinari transfronterer compartit». El Pôle Pédiatrique de Cerdagne és una branca de l’atenció mèdica que l’estat francès ofereix al complex sanitari d’Osseja amb especialitats per a infants de fins a disset anys. Aquest centre pediàtric està en coordinació amb l’Institut Català de la Salut mitjançant l’hospital cerdà.

La primera fibrobroncoscòpia pediàtrica a Puigcerdà s’ha fet a un pacient de set anys, amb un problema persistent al lòbul mig del pulmó, segons han apuntat des de l’equip mèdic. Per realitzar l’exploració el personal responsable del quiròfan ha disposat d’un videobroncoscopi d’un sol ús de 3,2 mm de diàmetre. La tècnica s’ha dut a terme en quiròfan a les instal·lacions del Pla de Rigolisa, sota sedació del pacient i sense incidències, segons han remarcat des de l’Hospital de Cerdanya.

[object Object]

La realització de la primera fibrobroncoscòpia pediàtrica a l’Hospital de Cerdanya s’emmarca en la política del centre d’anar incorporant serveis mèdics que facilitin l’atenció als pacients de Cerdanya i el Capcir i, així, es puguin evitar trajectes a Berga, Manresa, Barcelona o Perpinyà, entre d’altres, per a sotmetre’s als tractaments. En aquest escenari, el mes de gener el centre va estrenar també un entorn de prestació de sessions de quimioteràpia, amb un entorn adequat i un protocol per part del personal mèdic. Aquest servei l’ofereix amb Althaia.