Els agents cerdans del medi natural iniciaran a l’octubre l’anàlisi climàtica

El projecte Pyrennes4clima uneix entitats dels tres estats en una feina en quatre àmbits que es fixa la perspectiva d’acció fins al 2030

El mesurador del cabal del Segre al terme d’Isòvol | M.S.

El mesurador del cabal del Segre al terme d’Isòvol | M.S. / mIQUEL sPA. PUIGCERDÀ

Miquel Spa

Miquel Spa

El projecte Pyrenees4clima és una iniciativa de la Comunitat de Treball dels Pirineus a través de l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic. El projecte es reclama una acció «cap a una comunitat de muntanya transfronterera resistent al clima als Pirineus» i compta amb la participació de 42 entitats sòcies del domini pirinenc de les regions d’Euskadi, Navarra, Aragó, Catalunya, Andorra, Occitània i Nova Aquitània. En l’àmbit de la Cerdanya hi estaran cridats a participar els gestors i agents tant públics com privats i de la societat civil del medi natural.

L’objectiu genèric de l’acció és «augmentar la resiliència dels Pirineus mitjançant l’aplicació de mesures d’adaptació al canvi climàtic», per la qual cosa compta amb l’aprovació del Programa europeu Life, el qual ha fixat el seu inici pel pròxim mes d’octubre amb un termini d’execució fins el desembre de 2030. El pressupost del projecte és de 19.829.877 euros, dels quals 11.897.926 euros, és a dir el 60%, prové de subvencions de la Unió Europea. La resta l’aporten les entitats sòcies del projecte. Així, l’Estratègia Pirinenca de Canvi Climàtic, i el Pla Operatiu 2030, «estan centrats en l’acció transfronterera d’adaptació al canvi climàtic, integrant també algunes accions de mitigació», tal com especifica el text d’intencions de la iniciativa transfronterera amb el lideratge a Catalunya del departament d’Acció Climàtica. En aquesta línia, l’acció «té un enfocament sistèmic centrat en cinc sistemes: Clima, Espais naturals resilients, Població i territori, Economia de muntanya adaptada i Governança». El programa contempla accions específiques a fi efecte que «els Pirineus esdevinguin, l’any 2050, un territori resilient als efectes del canvi climàtic».

De la mateixa manera que l’Observatori ha fixat deu «desafiaments» pel Pirineu, el programa d’acció global s’estructura en deu equips de treball que compten amb el lideratge d’alguns dels socis del projecte formant binomis entre integrants del nord i el sud de la frontera: «es tracta dels grups formats pel Servei Meteorològic de Catalunya i MétéoFrance, Instituto Pirenaico de Ecología-CSIC i Conservatoire Botanique des Pyrénées, CREAF i l’Agence des Pyrénées, NASUVINSA i l’AECT Pirineos-Pyrénées, Universitat Autònoma de Barcelona i Réseau Pyrénées Vivantes, Oficina Catalana del Canvi Climàtic i la regió d’Occitània, o el mateix OPCC-CTP», segons Acció Climàtica.

A partir d’octubre, els equips de treball començaran una feina en quatre àmbits: «Allargar la cobertura espacial i temporal de la base de dades climàtiques dels Pirineus, incloent-hi noves variables i diferents resolucions temporals; Generar projeccions climàtiques d’alta resolució, reduint la incertesa dels resultats i proporcionant noves variables; Proporcionar l’evolució d’índexs climàtics útils per als sectors socioeconòmics dels; i desenvolupar una plataforma de serveis climàtics per fer el seguiment, en temps real d’alguns dels riscos climàtics».

Subscriu-te per seguir llegint