L'Hospital Comú de Cerdanya manté la diferència entre les xifres d’usuaris de cada estat

Els pacients del costat sud s’estabilitzen en el 74% respecte els del costat nord de la frontera

Dues tècniques dels dos sistemes sanitaris a l’hospital | ARXIU/M.S.

Dues tècniques dels dos sistemes sanitaris a l’hospital | ARXIU/M.S. / Miquel spa. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

L’Hospital Comú de Cerdanya s’ha estabilitzat en un percentatge de pacients d’un i altre costat de la frontera estatal d’un usuari de l’Alta Cerdanya i el Capcir per cada tres de la Baixa Cerdanya. La memòria d’activitat del 2022 aprovada per la direcció del centre evidencia que l’hospital s’ha estabilitzat en uns percentatges a l’entorn del 75% de pacients del sud pel 25% del nord. Aquest percentatge estableix una diferència de quinze punts respecte les aportacions econòmiques al pressupost de l’equipament sanitari, que són del 60% per part de la Generalitat i el 40% per part de l’estat francès. L’objectiu troncal del centre des de la seva creació és igualar aquests percentatges. El 2022 el CatSalut li va fer una aportació directa de 13,7 milions d’euros i l’estat francès 8,8 milions.

L’activitat general de l’hospital fent la mitja dels seus sis grans departaments se situa en global amb el 74,4% de les intervencions amb pacients de la Baixa Cerdanya i el 25,6% amb pacients de l’Alta Cerdanya i el Capcir. Aquests percentatges calquen els de l’any anterior, el 2021, en el qual les sis àrees de l’hospital van atendre el 74,5% de pacients de la Baixa Cerdanya i el 25,5% del costat nord. Pel que fa als parts, una de les línies estratègiques del centre, durant l’any passat va realitzar 149 operacions, amb el 69,1% de veïnes del costat sud de la frontera i el 30,9% del costat nord. Els percentatges també consoliden els obtinguts el 2019, abans de la pandèmia, quan els de pacients del sud van ser el 75,2% i el del nord el 24,7%.

Així, durant l’any 2022 el Transfronterer va registrar 2.332 hospitalitzacions, de les quals el 72,9% van ser de pacients de la Baixa Cerdanya i el 27,1% de l’Alta Cerdanya i el Capcir. Pel que fa a les consultes externes, la diferència va ser major ja que de les 40.201 visites, el 85,7% van ser a pacients del costat sud de la frontera i el 14,3% del costat nord. La resta de departaments de l’hospital van registrar percentatges similars excepte el de diagnòstic per imatge, una àrea que és específicament sota la gestió de personal de l’estat francès, amb 36.705 diagnòstics, dels quals el 62,3% van ser a pacients del sud i el 37,7% a pacients del nord. Altres àrees com ara la de cirurgia va realitzar durant el 2022 1.156 operacions, de les quals el 77,8% a cerdans del sud i el 22,2% a usuaris de la sanitat francesa. Per la porta d’urgències van entrar durant l’any passat 28.080 persones, de les quals el 78,7% van ser del sud i el 21,3% del nord.

La figura encara vigent del metge de família

Una de les claus de l’actual diferència entre usuaris d’un i altre costat de la frontera estatal és el sistema tradicional de l’atenció sanitària. A l’estat francès és encara molt vigent la figura del metge de família, un professional de la medicina arrelat al territori que ha tractat famílies senceres. Aquest coneixement personalitzat és valorat pels pacients de l’estat francès, els quals veuen en el sistema de salut universal català una fórmula més impersonal.

Subscriu-te per seguir llegint