Urgències incrementa el 57% els pacients de l’Estat francès en vuit anys

El servei d’urgències s’evidencia per l’Hospital transfronterer una de les principals vies de promoció entre els usuaris de l’Alta Cerdanya

Una de les entrades del servei d’urgències de l’Hospital de Cerdanya | ARXIU/M.S.

Una de les entrades del servei d’urgències de l’Hospital de Cerdanya | ARXIU/M.S. / Miquel spa. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

El servei d’urgències s’ha evidenciat com una de les principals vies de promoció de l’Hospital de Cerdanya per als veïns de l’Alta Cerdanya i el Capcir, que són usuaris habituals de la sanitat de l’Estat francès. Aquesta via d’entrada de nous pacients es veu com a clau per al progressiu creixement de la xifra de pacients de l’Estat francès que vol aconseguir el centre.

Així, si les estadístiques generals de servei entre pacients d’un i altre costat de la frontera ha estabilitzat uns percentatges del 74% del costat sud i 26% del costat nord, pel que fa al servei d’urgències, els usuaris de l’Estat francès augmenten cada any, fins al punt que en els últims vuit exercicis el percentatge de pacients del costat nord atesos al servei d’urgències s’ha incrementat en més de cinc punts. L’any 2015 l’Hospital de Cerdanya va tancar el balanç d’activitat amb 23.997 pacients atesos pel servei d’urgències, dels quals el 84,1% van ser del sistema de salut de Catalunya i el 15,9% del de l’Estat francès. El desembre de l’any passat, el centre mèdic va tancar l’exercici 2022 amb 28.080 pacients atesos pel servei d’urgències, dels quals el 78,7% van ser del costat sud i el 21,3% de l’Alta Cerdanya i el Capcir. Això configura un augment de 5,4% punts percentuals en vuit exercicis. En xifres absolutes, l’any 2015 van entrar 3.805 pacients de l’Estat francès al servei d’urgències de l’hospital, mentre que l’any 2022 ho van fer 5.981 pacients del costat nord, és a dir 2.176 persones. Aquesta xifra suposa un augment del 57,1% respecte a les xifres del 2015. En aquests vuit anys de diferència, el servei d’urgències ha augmentat de mica en mica, amb algunes oscil·lacions, la xifra de pacients atesos del costat nord de la frontera estatal. Així, per exemple, l’any 2016 el servei va atendre 4.646 usuaris de la sanitat francesa, és a dir el 17,3% del total de pacients; el 2017, 4.527 i el 16,9%, el 2018 ja va ser del 17,8% i el 2019, l’any anterior a la pandèmia, del 19,3%.

[object Object]

La xifra de pacients atesos pel servei d’urgències contrasta amb les xifres globals de pacients de tots els departaments, les quals mostren un estancament en els últims anys. Així, l’hospital s’ha estabilitzat en uns percentatges a l’entorn del 75% de pacients del sud pel 25% del nord. Aquesta divisió estableix una diferència de quinze punts respecte a les aportacions econòmiques al pressupost de l’hospital, que són del 60% per part de la Generalitat i el 40% per part de l’Estat francès. Aquest percentatge és també l’objectiu pel que fa a l’atenció de pacients.