Stop JJOO celebra que els ajuts a estacions d'esquí privades es destini a pisos socials

Sindicats d'habitatge creuen que la partida d'1,2 MEUR és "ínfima" i no resol el problema de "gentrificació" al Pirineu

Arnau Corberó, representant del sindicat d'habitatge de Cerdanya, i Bernat Lavaquiol, portaveu d'Stop JJOO, davant d'un edifici d'habitatges en construcció a Bellver de Cerdanya

Arnau Corberó, representant del sindicat d'habitatge de Cerdanya, i Bernat Lavaquiol, portaveu d'Stop JJOO, davant d'un edifici d'habitatges en construcció a Bellver de Cerdanya / Albert Lijarcio

Albert Lijarcio (ACN)

La plataforma Stop JJOO celebra que el Govern no renovi els ajuts que des de l'any 2020 atorgava a les tres estacions d'esquí privades de Catalunya, com a compensació per les pèrdues derivades de les restriccions de la covid-19, i destini aquests recursos a incrementar el parc de pisos socials. El seu portaveu, Bernat Lavaquiol, considera que és una "victòria dels moviments populars" i de les persones que "han lluitat al Pirineu per fer aquest canvi". Tot i això, tant des de l'entitat com de diversos sindicats d'habitatge d'aquesta zona veuen "ínfima" la partida, que és d'1,2 milions d'euros, i afirmen que aquesta no resol el problema de "gentrificació" que hi ha en aquestes comarques, el qual, segons defensen, és conseqüència del turisme.

Arnau Corberó, representant del sindicat d'habitatge de la Cerdanya, assegura que la dificultat d'accés a l'habitatge de primera residència  "és d'una magnitud enorme" i que amb la partida prevista pel Govern no hi haurà prou per a la compra i rehabilitació de pisos públics. A més, considera que continuar promocionant el negoci de l'esquí al Pirineu suposa "mantenir la font del problema".

Mentre, l'entitat homònima al Pallars Sobirà apunta que a les comarques pirinenques on hi ha les estacions d'esquí "rebran uns escassos 5,1 milions d'euros en matèria d'habitatge", segons ha expressat en un comunicat. També ha demanat a l'Ajuntament de Sort, a qui s'atorgarà una subvenció directa per comprar un solar on hi ha l'estructura d'un edifici de 32 pisos, que es comprometi a "executar les obres en el termini més curt possible", a més d'instar a la resta de consistoris a treballar per "resoldre la crisi de l'habitatge".

Per la seva banda, Lavaquiol ha assegurat que s'estan destinant 63 milions d'euros d'inversió a les pistes d'esquí de titularitat pública, "al mateix moment que hi ha un degoteix constant de gent que ha de marxar de les seves cases perquè no poden afrontar els lloguers". En aquest sentit, ha dit que tot plegat és conseqüència de l'actual model turístic.