Segueix-nos a les xarxes socials:

La Generalitat presenta un sistema de fabricació de neu més sostenible que es provarà a la Molina

La tècnica que s’experimentarà aquest any a l'estació d'esquí cerdana eleva el punt de congelació per innivar

La Generalitat presenta un sistema de fabricació de neu més sostenible que es provarà a la MolinaFGC

Ferrocarrils de la Generalitat, l’ens que gestiona les estacions d’esquí públiques entre les quals la Molina, i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas del miiesteri espanyol de Ciències i Investigació han presentat aquest dijous el Laboratori de la Neu, un sistema amb el qual apunten una fabricació de neu «més sostenible i eficient». El sistema podria reduir el consum d’aigua en el 40%.

El Laboratori de la Neu ha estat definit pels seus creadors com un projecte «pioner al món on es treballa amb una nova tecnologia que permet produir neu obtenint un volum igual o superior que l’aconseguida amb la tecnologia convencional, utilitzant menys aigua i menys energia».  La fórmula parteix d’una elevació de la temperatura de congelació de l’aigua per a la fabricació de neu, situant-la a dos grans negatius. Amb això, els gestors de les pistes poden aprofitar el 100% de la neu que surt dels canons, enlloc de l’actual 75%. Les proves es traslladaran ara a estacions d’FGC Turisme en condicions i entorn reals. Els tècnics han apuntat que la fórmula «simula el procés natural de mineralització de l’aigua i el reprodueix a petita escala, a diferència de la tecnologia aplicada fins ara, que utilitza exclusivament aigua com a matèria primera per crear neu. Així, mitjançant la mineralització, s’aconsegueix un nucli que facilita la formació de la volva de neu més ràpidament, amb més consistència i a menys temperatura». Des de Ferrocarrils hi han afegit que la innivació es «genera un cicle tancat a partir dels llacs on s’emmagatzema l’aigua provinent de pluja o desgel de la mateixa àrea. Per tant les estacions són un exemple d’economia circular de l’aigua».

 Aquest nou sistema, que s’anirà provant fins l’any 26 i aquesta temporada s’implantarà ja a la Molina, ha estat creat conjuntament entre FGC, l’Institut de Ciències del Material de Barcelona (ICMAB)-CSIC i l’empresa líder en innivació Technoalpin i ha comptat amb una subvenció de fons europeus Next Generation. La presentació, que s’ha fet a Barcelona, ha comptat amb la participació del president de Ferrocarrils de la Generalitat, Toni Segarra, el director d’FGC Turisme, Toni Sanmartí, i el científic titular del CSIC a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), Albert Verdaguer. 

Esperant la neu

La temporada d’esquí alpí a la Baixa Cerdanya es fa esperar. Les estacions de la Molina i Masella treballen aquests dies gestionant la neu que va caure la setmana passada, que en bona part el posterior temporal de vent va treure de les pistes, i miren la previsió meteorològica per poder fixar un dia d’obertura. La consigna dels dos camps de neu és la d’estrenar la temporada tant bon punt sigui possible. 

A l’Alta Cerdanya l’estació de Porté Pimorent ja va iniciar la campanya el cap de setmana passat gràcies al fet que la seva orientació de nord li va aportar gruixos d’a partir de vint centímetres a la part baixa del camp de neu, a la cota 1800 metres de la Vignole, i uns quaranta a les parts altes del domini.

Per la seva banda, les onze estacions d’esquí alpí i nòrdic del Pirineu de la demarcació de Lleida confien poder arrencar el dia cinc de desembre una temporada que te com a objectiu és igualar les xifres rècord de fa dos anys amb 1,3 milions d’esquiadors.

Prem per veure més contingut per a tu