El Pirineu en rebel·lió econòmica

Entitats, associacions veïnals, empreses i administracions dels dos costats de la frontera impulsen una cooperativa transfronterera que afavoreixi l’economia social i solidària. El repte és alliberar-se del turisme com a motor únic

Un moment del congrés d’Alticat celebrat a Puigcerdà | ARXIU PARTICULAR

Un moment del congrés d’Alticat celebrat a Puigcerdà | ARXIU PARTICULAR / Miquel Spa. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

Els moviments socials i culturals de base popular estan canviant la Cerdanya i el Pirineu, territoris que en les últimes dècades han viscut un període sense una xarxa d’associacions i plataformes de lluita.

En els últims anys, en canvi, el ressorgiment d’entitats culturals, socials, mediambientals i de lluita econòmica han permès a les comarques de la serralada bastir una nova trama que aposta per una fórmula econòmica més social i diversificada, que vagi més enllà del turisme residencial i que aposti per la generació de treball intern i un més fàcil accés a l’habitatge. L’última incorporació a aquest nou corrent és Alticat, una entitat que es va crear el mes de juny a l’Alta Cerdanya que aglutina les associacions de cooperació del Pirineu. Alticat ha impulsat a través d’un congrés a Puigcerdà la creació d’una cooperativa transfronterera d’economia social i solidària. La trobada organitzada a Puigcerdà, sota el títol Confluències ecosolidàries al Pirineu, va tenir el suport de la Fundació Adis de Cerdanya, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu, l’Ajuntament de Puigcedà, el ministeri de Treball i la Cambra Francesa d’Economia Social i Solidària, i va comptar amb la participació d’unes quaranta entitats, associacions, administracions i empreses de les comarques del Pirineu, d’un i altre costat de la frontera estatal, per tal d’estudiar fórmules econòmiques de cooperació al territori. Durant la trobada, representants de diversos sectors han establert les bases d’una nova "convergència de l’economia social i solidària" al Pirineu, de la cooperació transfronterera i de la transició dels territoris de muntanya en l’actual context econòmic internacional. Igualment, les entitats han analitzat la "substitució solidària" a partir de les comarques, els seus veïns i la necessitat de bastir una comunitat. Segons han apuntat els responsables d’Alticat, amb aquest nou impuls "hem somiat en un Pirineu ecològic i fraternal, des del Mediterrani fins a la Garona... Parlem d’una utopia de muntanya que ara veiem lluny però que s’ha d’implementar com a qüestió d’urgència".

La nova cooperativa transfronterera es dedicarà en els pròxims mesos a recaptar persones, entitats i empreses que tinguin la mateixa visió de l’economia i, alhora, contactar amb els ajuntaments, consells comarcals i administracions supralocals així com les empreses i entitats que puguin aportar finançament al projecte. La finalitat és reforçar l’economia circular que potencia el moviment intern de cada comarca i de coordinació amb la resta del Pirineu i, doncs, afavorir un múscul econòmic local menys supeditat al turisme i al capital que ve de fora. Els impulsors d’Alticat treballen amb la previsió que el pròxim estiu ja pugui estar formalitzada l’estructura de la nova cooperativa transfronterera, la qual també està oberta a incorporar els agents econòmics d’Andorra i així fer el moviment amb tres estats representats. Entre les primeres mesures de l’acció hi ha la creació d’entorns digitals propis, moviments d’inserció laboral i plataformes de trobada ciutadana.

El projecte ja té l’aval del Govern català a través de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, delegats de la qual han pres part en les seves activitats.