04 de desembre de 2008
04.12.2008
cultures

Vint cançons per descobrir el món

04.12.2008 | 01:00
Un moment de la sessió d´enregistrament de dimarts, amb Toni Xuclà (dreta), als estudis Kay de Salelles

De les ranxeres a la cançó italiana, passant pel vals veneçolà i el folk del sud del Marroc. Els estudis Kay de Salelles són aquests dies un punt de trobada musical de les diferents cultures del món gràcies a l´enregistrament d´un CD, impulsat per l´Ajuntament de Manresa, dins el Projecte Educatiu de Ciutat (PEC).

Els treballs de gravació es preveu que s´allarguin fins a final del mes de desembre –a tot estirar, fins a començament de gener–, i hi participen una vintena de cantants i grups nouvinguts.

La idea, presentada en societat el mes de setembre passat (vegeu Regió7 del 23 de setembre), consisteix en donar a conèixer les diferents cultures presents a la capital del Bages a través de les seves cançons. Per això, es va obrir una convocatòria per a persones immigrants perquè escollissin i interpretessin una peça popular del seu país.

Després de fer-ne una primera tria, des de dilluns s´és en fase de gravació. Toni Xuclà, un dels responsables musicals del projecte, explica que la iniciativa està resultant «molt positiva i enriquidora» i que la resposta dels implicats és «excel·lent». «S´ha reunit gent molt diferent, de Veneçuela, Anglaterra, Suïssa, Dinamarca, Xina, Moldàvia, Romania, el Senegal, Itàlia, Dinamarca... i a tots els uneix una mateixa il·lusió: poder ensenyar i cantar cançons del seu país», diu. També detalla que «en alguns casos es tracta de persones que al seu país d´origen eren músics professionals, però que aquí s´han de dedicar a unes altres feines. Es nota que s´han integrat bé, però quan canten, veus que s´enyoren i s´emocionen».

El CD tindrà una durada d´uns 50 minuts i inclourà entre 17 i 20 cançons. «Seran peces relativament curtes, perquè ens interessa oferir una àmplia mostra de les cultures que hi ha a Manresa», justifica Xuclà. Totes contindran les paraules aigua i llum, ja que s´ha volgut vincular d´aquesta manera el projecte a la tradició manresana de les Festes de la Llum, que se celebren cada 21 de febrer. Precisament, s´ha elegit la Llum de l´any vinent com a data per a l´estrena oficial.

Al projecte també hi estan vinculats el musicòleg Josep Maria Vilar i Oriol Farré, del grup Gossos, els quals són els responsables d´investigar i trobar informació sobre cada una de les peces que formaran part de l´àlbum.

Aquesta és tan sols una de les 88 accions per millorar la ciutat que el PEC té previst dur a terme. De fet, ha centrat el seu treball a la ciutat de Manresa en tres eixos: civisme, cohesió social i ciutadania activa. L´objectiu del projecte és «prendre consciència que la ciutat també és un agent educatiu i que, juntament amb l´escola i la família, ha de buscar aliances per avançar cap a una societat més educadora que ajudi els ciutadans i les ciutadanes a desenvolupar-se com a persones», segons es detalla des de l´Ajuntament de Manresa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.