L'excavació arqueològica en què participen 25 alumnes de l'IES Mig-Món de Súria està donant els seus fruits. Els detalls de la planta de l'església de Sant Pere del Puig, una estructura preromànica que data del segle XI situada a la zona de les Guixeres, a Súria, van sortint a la llum, i ja s'han descobert dues estructures adossades: una al nord del temple, que podria ser una capella, i una altra a l'oest.

"Mentre intentàvem delimitar el perímetre de l'església ens vam trobar que era molt gran", explicava ahir Ainhoa Pancorbo, directora de l'excavació. "Hi va haver un moment que crèiem que feia gairebé 15 metres de llargada, però hem trobat una paret que la travessa, de manera que podem delimitar-la als 11,8 metres". Passat aquest mur transversal, hi ha una estructura adossada, però no és l'única. També se n'ha trobat una a la part nord. La primera "podria ser un cos d'entrada, però és d'hora per saber-ho del cert", aclaria Pancorbo. Pel que fa a les ruïnes trobades la part nord, "es tracta de dues estructures, i una talla l'altra. La principal possiblement és una petita capella. La segona, que l'està tallant, és un contrafort que es devia afegir en el moment que l'església començava a caure".

Una altra de les troballes que s'han fet han estat restes de ceràmica blava catalana juntament amb els enderrocs de l'església. La ceràmica data del segle XVII, de manera que es pot deduir que l'edifici va deixar de ser utilitzat en aquella època. A més a més, més avall també s'han començat a trobar mostres de ceràmica medieval. L'església és única en el seu tipus. "És molt interessant perquè el morter és de guix", explicava Albert Fàbrega, historiador surienc. "El guix era molt utilitzat per fer decoració, però per unir la pedra es feia servir calç, que aglutina molt millor. Segurament no hi havia diners i el guix era el material que es tenia més a mà".

De fet, el guix és el material que dóna nom a la zona, les Guixeres, i també va ser gràcies al guix que es va descobrir l'església. "Els blocs de guix ens van cridar l'atenció, juntament amb una sèrie de pedres de l'absis que sobresortien. Va ser gràcies a això que es va pensar que hi podia haver una petita capella, que va resultar ser una església.

Fins divendres que ve, vint-i-cinc alumnes de l'IES Mig-Món de Súria prenen part de la cinquena campanya d'excavació arqueològica a les Guixeres, a Súria. Al llarg de deu dies, els joves d'entre 14 i 18 anys treballen desbrossant els fonaments de l'església de Sant Pere del Puig, on ja s'havia treballat en les dues passades campanyes. L'església es troba al Puig de Sant Pere, un nucli de producció de guix que va tenir una importància molt destacada per a l'economia surienca durant l'època medieval. L'any passat la descoberta més important va confirmar que el que es creia una capella era en realitat una església.

L'objectiu d'aquest any és delimitar-ne el perímetre i així definir la planta d'aquest temple. "Només tenim deu dies" explicava Ainhoa Pancorbo, la directora de l'excavació, "però déu n'hi dó la feina que estem fent. Arribarem on puguem, anem al nostre ritme. Ens hem dividit en diversos sectors i cadascú fa el que pot en funció de les seves possibilitats".

Molts dels alumnes de l'institut que participen en la campanya coneixen bé el terreny ja que han repetit al llarg de diverses edicions. "Fa molta calor, però val la pena perquè les descobertes són peces que no veuen normalment" explicava un dels alumnes de l'excavació que afegia que "com a experiència està molt bé". Per alguns d'ells aquest és ja és el tercer i quart any que participen al projecte, i s'hi senten molt implicats. Ainhoa Pancorbo, que per primer any és directora de la campanya d'excavacions, es mostrava entusiasmada tant amb els participants com amb les descobertes. "Els alumnes vénen per iniciativa pròpia i amb moltes ganes. El projecte té una vessant didàctica molt important, en què se'ls explica el com i per què es necessita cada eina i què ens diuen les troballes".

En la primera i segona edició es va treballar en els masos de la Vilella Vella i el de La Garrigosa. I aquests darrers tres anys a Sant Pere. Just al puig del costat de l'església hi ha una torre que es preveu excavar en un futur. L'objectiu és fer un pla integral que inclogui els masos, l'església i la torre de manera conjunta, amb l'objectiu de crear un itinerari a que es pugui visitar. La iniciativa ha estat impulsada per l'ajuntament de Súria amb l'IES Mig-Món