Fa uns anys, durant un viatge a Lisboa, Pep Molist, escriptor, crític i responsable de la Biblioteca Infantil del Casino de Manresa, va veure en una llibreria un volum sobre l'escriptor i poeta portuguès Fernando Pessoa adreçat al públic infantil i juvenil. Una idea que l'escriptor establert a Manresa va pensar que es podia desenvolupar amb "autors catalans". El projecte el va presentar a l'editorial Baula i, finalment, l'any passat per Sant Jordi va sortir el primer títol de la col·lecció Vull conèixer, dedicat a Martí i Pol, amb les il·lustracions d'Ignasi Blanch. Ara en surt el segon, un encàrrec que, aprofitant el centenari de Joan Maragall (1860-1911), Molist ha elaborat també amb Blanch. El tercer, en preparació, tindrà com a protagonista l'arquitecte Antoni Gaudí i és previst que surti per la campanya de Sant Jordi.

Són llibres, assegura l'escriptor, que volen despertar "l'interès" dels més joves, sense encabir-se en una franja d'edat gaire determinada, perquè "els poden llegir ells, però també els adults". Vull conèixer Joan Maragall és un primer tast de la vida i l'obra del poeta a través d'una biografia breu acompanyada "de les il·lustracions i de poemes o fragments de poesia del mateix autor". Són llibres de tapa dura, amb una curosa edició que, en el cas de Maragall, inclouen versos d'El cant de la senyera, La vaca cega i Oda a Espanya.

Si bé els dos primers llibres de la col·lecció són dedicats a obra poètica, en el cas de Gaudí, subratlla Molist, la dificultat està en el fet que "l'artista pràcticament no va deixar res escrit, i les seves idees, el seu pensament s'han de buscar en material, llibres, bàsicament, escrits per algú altre".

Però aquesta no és l'única novetat editorial pensada per a la campanya de Nadal que de Pep Molist es pot trobar aquests dies a les llibreries. La sèrie de la vaca Plis Plau, creada pel bibliotecari el 2003, amb il·lustracions de Cristina Sardà, s'ha convertit en un valor segur: "ha tingut sortida". De la sèrie, editada també per Baula, i pensada per als més petits (2 anys) se n'han fet ja 8 números (amb més de 3.000 exemplars cadascun) i de la col·lecció adreçada a primers lectors (de 4 a 6 anys) La Vaca Plis Plau ja ha protagonitzat 10 contes, alguns dels quals amb tercera edició. Per celebrar-ho, Baula treu al mercat un àlbum il·lustrat, amb lletra de pal, pensat per al regal, que "engloba molts del elements que han anat sortint en altres contes. És un llibre d'imatges, que parla dels sentiments, dels amics, de les festes, dels personatges de la sèrie...". La intenció, sense data, explica Molist, és traduir la col·lecció de La Vaca Plis Plau al castellà.