La historiadora Rosa Serra i Rotés (Puig-reig, 1958) ha estat nomenada com a nova coordinadora de l'àrea de Coneixement i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona, un càrrec amb el qual retorna a l'administració després del seu pas per l'empresa privada. Serra arriba a l'ens provincial de la mà de Ferran Civil, actual alcalde de Cercs i vicepresident segon de l'organisme que gestiona els recursos econòmics públics que l'estat destina als ajuntaments.

"És una llàstima haver de viure aquests moments de crisi, però el repte que tinc al davant és fascinant", va explicar ahir Rosa Serra a Regió7.

Des de l'Edifici del Rellotge, al carrer Urgell de la capital catalana, on haurà de treballar a partir d'ara, Serra va exposar les motivacions que l'han empès a acceptar un càrrec la principal missió del qual és "coordinar la feina que fa la Diputació en els camps de la cultura, l'ensenyament i les noves tecnologies". Els altres àmbits ens els quals treballa l'entitat, un cop certificada la reestructuració d'àrees, són desenvolupament econòmic i ocupació, territori i sostenibilitat i atenció a les persones. El president de la Diputació és el martorellenc Salvador Esteve, que ocupa el càrrec després de la nova correlació de forces polítiques sorgida dels resultats de les eleccions del novembre passat.

Rosa Serra va passar bona part de la seva vida docent com a professora a l'institut Pius Font i Quer de Manresa, del 1986 al 1999, "una etapa de la qual guardo molt bon record", i va formar part de l'equip directiu del centre responsable de la transició de la reforma educativa que va substituir el BUP i el COU per l'ESO i el batxillerat. Posteriorment, Serra va retornar a la seva comarca i va entomar el projecte "apassionant" d'enlairar el Museu de les Mines de Cercs, del qual va ser la directora del 1999 al 2006. "Un somni que es va fer realitat", va apuntar.

D'aquí va fer el salt al sector privat de la mà de l'empresa Transversal Produccions Culturals, on va treballar fins a final de l'any passat. En els darrers set mesos, Serra ha estat treballant pel seu compte i ara s'incorpora a un organisme que, tot i que no disposa de facultat legislativa ni executiva, gestiona grans quantitats de diners en suport als municipis.

"La consigna és l'austeritat", afirma la historiadora berguedana. "Toca retallar perquè patim una crisi molta forta, i la xifra a estalviar és de l'ordre del 10%. És la part negativa d'aquesta feina, però el treball que hi ha per fer és molt engrescador". Rosa Serra té l'objectiu de fomentar la "transversalitat" entre els tres departaments esmentats, i com a exemple va citar els programes de promoció del teatre entre els escolars de primària i secundària, un reeixit projecte que inclou responsabilitats tant de la secció de Cultura com de la d'Ensenyament.

Les competències de la Diputació en l'àmbit cultural inclouen les xarxes de museus i d'arxius municipals. Però, sobretot, la de biblioteques, "un emblema de la institució que serveix de model tant a l'estat com a l'estranger". En el camp de l'Ensenyament, la Diputació fa un treball de "suport" als ajuntaments en qüestions com les escoles bressol, que "no són un servei que els consistoris hagin de prestar a la ciutadania, ja que la normativa mana l'escolarització a partir dels tres anys".

L'encàrrec que es fa a Rosa Serra és propiciar la "suma d'esforços" entre les diverses àrees, un objectiu que li permetrà conèixer de prop diferents camps en els quals ha treballat al llarg de la seva vida, des de l'educació fins a l'estudi del patrimoni. "M'ho agafo com un privilegi", va apuntar aquesta especialista en història que obre una nova etapa professional.