Camins és un curtmetratge de 9 minuts creat el curs passat per una vintena d'alumnes de l'institut Castellet de Sant Vicenç. Aquest és el quart any que el centre de secundària participa en el projecte Cinema en curs, de l'Associació A Bao a Qu, que introdueix els alumnes a la creació cinematogràfica. Així, abans que Camins, en anys anteriors es van realitzar els curts Finals de primavera i Temps a venir i al juny es podrà estrenar el treball realitzat en el curs actual.

Els impulsors de Cinema en curs, un projecte en el qual participen una desena de centres educatius de Catalunya, fan una projecció d'estrena conjunta dels curtmetratges creats cada any a la Filmoteca de Catalunya. Des de l'estrena de Camins, el juny passat, el film s'ha projectat en diversos festivals internacionals, una acció que es promou per a tots els treballs realitzats. Així, Camins s'ha pogut veure, entre d'altres, al Festival Kolibrí de la Paz (Bolívia) i al DUFF (Dubrovnik Film Festival) de Croàcia. En aquest darrer certamen, el film va ser guardonat amb el premi de millor ficció. Tot i assegualar que "ens interessen poc els premis, perquè amb aquest projecte no cerquem la competició sinó la pedagogia que aporta el cinema", Sabina Salat, professora de l'institut Castellet, assenyalava ahir que el guardó assolit "és un reconeixement a la feina ben feta".

Salat destacava que Cinema en curs és interessant perquè, d'una banda, involucra professionals del món del cinema amb els estudiants dels instituts i, d'altra banda, té el doble objectiu de difondre el cinema (amb projeccions de fragments de pel·lícules i d'un llargmetratge a la Filmoteca) i de fer cinema (treballant la fotografia, la tria de les localitzacions, pràctiques experimentals de vídeo). És amb aquest bagatge que els alumnes encaren la creació d'un curt, que prioritza l'expressió a través de les imatges davant de l'expressió actoral (per això hi ha poc diàleg: els estudiants no són actors). Camins, per exemple, explica el sentiment d'amistat.