10 de abril de 2013
10.04.2013

Mor l'escriptor i humanista José Luis Sampedro, una veu crítica i un referent moral

Economista i acadèmic de la RAE, l'autor de "La sonrisa etrusca", desaparegut als 96 anys, va reivindicar una societat més solidària

10.04.2013 | 00:00
Sampedro, que va néixer a Barcelona el 1917, en una imatge del 2011

L'escriptor i humanista barceloní José Luis Sampedro va morir als 96 anys la matinada del dia 8 a Madrid. Per desig de l'autor, la notícia de la seva mort no es va conèixer fins ahir perquè aquest humanista volia "anar-se'n" de "manera senzilla i sense publicitat", segons la seva vídua, Olga Lucas. Lucas explicava ahir que el darrer desig de l'escriptor va ser "veure el mar, i el vaig portar a Dènia". Autor de La sonrisa etrusca La sombra de los días, acadèmic de la Llengua i un dels crítics més actius de l'actual situació social i econòmica, Sampedro va ser incinerat ahir al cementiri de l'Almudena en la més estricta intimitat.
Guardonat amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles 2011, el també economista va presidir la Fundació Cultura de Pau, es va sumar el 2011 al Moviment 15M que van encapçalar els indignats i va prologar l'edició espanyola del llibre Indigneu-vos!, del francès Stéphane Hessel, mort el 27 de febrer. Amb la mort de Sampedro s'apaga una de les veus d'un dels referents morals de l'Espanya de l'última meitat del segle XX.
Nascut l'1 de febrer del 1917 a Barcelona, era catedràtic d'Estructura Econòmica de la Universitat Complutense de Madrid i autor de novel·les com La sonrisa etrusca (1985) o El amante lesbiano (2000). Sampedro es va distingir per reivindicar una economia més humana i solidària, a favor de la dignitat dels pobles. La infantesa de Sampedro va transcórrer a Tànger, on va viure fins als 13 anys. A Santander va obtenir una plaça de funcionari de duanes, va combatre a la guerra civil, i després es va instal·lar a Madrid. Va començar a treballar al Banc Exterior d'Espanya mentre feia classes a la universitat. El 1955 es va convertir en catedràtic d'Estructura Econòmica. Va combinar l'economia amb la seva passió per l'escriptura, tot amb un estil molt personal, deslligat dels corrents.
Entre les seves obres econòmiques hi ha Realidad económica y análisis estructural (1959), Las fuerzas económicas de nuestro tiempo (1967), El mercado y la globalización (2002) o Economía humanista. Algo más que cifras (2009). I pel que fa a la novel·la, El caballo desnudo (1970), La sonrisa etrusca (1985), La vieja sirena (1990), Real Sitio (1993), El amante lesbiano (2000) o l'últim, Cuarteto para un solista (2011), escrit amb la seva dona, Olga Lucas.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.