L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha presidit aquest dimarts el lliurament de la 46a edició dels Premis Crítica Serra d'Or, que reconeixen autors i obres literàries (poesia, novel·la i literatura infantil) projectes de recerca i teatre. Josefa Contijoch ha guanyat el Serra d'Or de Novel·la per l'obra 'Sense Alè' i Narcís Comadira s'ha endut el de Poesia per 'Lent'. Joana Raspall ha rebut el guardó de literatura infantil en reconeixement al gruix de la seva obra. En recerca, ha guanyat l'obra 'Literatura catalana i cinema mut', de Teresa Iribarren i Donadeu. Pel que fa al teatre, Toni Gomila guanya la categoria de text de teatre català per 'Acorar' i 'Ivan i els gossos', el millor espectacle.

Aquest migdia s'ha celebrat al Palau Moja de Barcelona la 46a edició dels Premis Crítica Serra d'Or 2013, presidida pel P. Abat de Montserrat, Josep Maria Soler. Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l'any 2012, i sense que s'hagin presentat a concurs. Els Premis Crítica Serra d'Or no tenen dotació econòmica i consisteixen essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d'una serreta d'or, de solapa, que representa la distinció, a càrrec del director de Publicacions de l'Abadia de Montserrat (PAMSA), i de la revista Serra d'Or, P. Josep Massot i Muntaner.

Literatura

Josefa Cantijoch ha guanyat el Serra d'Or de Literatura per l'obra 'Sense alè'. Narcís Comadira s'ha endut el de Poesia per 'Lent', Josep Iborra el d'Estudis Literaris per Humanisme i Nacionalisme en l'obra de Joan Fuster, Rosa Cabré el de Biografies i Memòries per Baltasar Porcel i Llorenç Villalonga. Les passions ocultes. Correspondència i vida: Epistolari complet (1957-1976), i Jaume Bosquet i Miquel Àngel Llauger, el de Traducció per Antologia de Spoon River, d'Edgar Lee Masters. Aquests són els cinc guardonats de la categoria de Literatura i Assaig.

Els guanyadors en la categoria Literatura infantil i juvenil han estat Joana Raspall, pel conjunt de la seva obra, que s'emporta l'Infantil. Àngel Burgas ha estat premiat amb el Juvenil (Creació) per 'Noel et busca'. I Virgínia Lorente ha aconseguit el Juvenil (Coneixements) per 'Les meves cases favorites'.

Recerca

Dins l'apartat de Recerca, el Premi Crítica Serra d'Or 2013 de Recerca (Humanitats) ha estat per l'obra 'Literatura catalana i cinema mut', de Teresa Iribarren i Donadeu; el de Recerca (Altres Ciències) per a 'Arrels germàniques de la matemàtica contemporània', de Pilar Bayer, Jordi Guàrdia i Artur Travesa; mentre que el de Catalanística és per a Dominique de Courcelles, per 'La paraula arriscada de Ramon Llull'.

Teatre

Els premiats en la categoria de Teatre han estat Toni Gomila, que s'endú el de Teatre al text de teatre català donat a conèixer per l'estrena o l'edició d''Acorar'; el de Teatre a l'espectacle teatral per a 'Ivan i els gossos' de Hattie Naylor, dirigit per Pau Carrió i interpretat per Pol López; i el de Teatre a l'aportació més interessant a l'Òpera Còmica de Barcelona, de Viviana Salisi i Artur Arranz.