El Premi a la Cultura Ciutat de Berga 2013 el rebrà enguany Jaume Farguell i Sitges (Berga, 1936), alcalde de la ciutat durant setze anys (del 1979 al 1987 i del 1991 al 1999), a més a més de president del Consell Comarcal del Berguedà i diputat parlamentari. Entitats culturals de la ciutat, així com també diferents ciutadans a títol personal, l'han proposat per rebre aquest guardó i ha estat, finalment, qui ha rebut més vots, dels quatre candidats presentats. Demà, el plenari de la corporació berguedana complirà el formalisme d'aprovar aquesta proposta del consell assessor municipal del mateix premi integrat per les entitats. El lliurament es farà el 8 de desembre al Teatre Municipal de la ciutat.

La regidora de Cultura, Queralt Calderer, explicava ahir que la decisió final es va prendre en una votació dilluns a la nit. Com cada any, les entitats proposen i busquen suports per a les persones que consideren que es mereixen la distinció. El Ciutat de Berga a la Cultura d'enguany reconeix la dilatada trajectòria com a dinamitzador cultural del polític berguedà, que ha exercit l'advocacia i la docència. Llicenciat en Polítiques, Filosofia i Dret, Jaume Farguell s'ha destacat des de jove pel seu amor a la música i la literatura. Ell es defineix com a "viatger obstinat i devot de la història i la cultura de Berga, Catalunya i Europa".

"Ha treballat sempre en pro de la cultura", destacava ahir la regidora Calderer, que va recordar que va ser ell mateix qui va impulsar el Premi a la Cultura de Berga, el 1981. L'edil berguedana, que va treballar-hi l'època que va ser alcalde, remarca els vincles culturals del premiat, que havia estat president de les desaparegudes Joventuts Musicals i també dels Amics del Romànic del Berguedà i col·laborador actiu encara ara. Actualment, Jaume Farguell presideix Òmnium Cultural del Berguedà i també el Casal d'Europa del Berguedà, entitat dedicada a conferències, seminaris i intercanvis amb països d'Europa, que ell mateix va impulsar i que té la seu al recuperat pavelló de Suècia. Justament Farguell fou l'artífex de la reconstrucció d'aquest immoble de fusta que havia estat utilitzat pel país escandinau a l'exposició Universal de Barcelona del l'any 1929. Posteriorment el va cedir a l'Ajuntament de Barcelona, que el va sortejar entre diferents consistoris catalans. La ciutat afortunada va ser Berga i el va inaugurar el president Francesc Macià. Va acollir unes escoles. Després de la guerra civil fou destruït. El seu interès per la història local el va empè-nyer a buscar-ne els orígens a Suècia i també a fer les gestions necessàries, sent alcalde i posteriorment, per completar la reconstrucció en el mateix lloc on havia estat ubicat. El Casal d'Europa promou activitats culturals i ha creat guardons que reconeixen la tasca dels berguedans al món, així com la integració a través de la llengua dels nouvinguts, entre altres premis i treballs.

Jaume Farguell també és col·laborador de Regió7, diari on publica regularment. Ha aplegat 200 dels seus articles en dos llibres. Es tracta de El Berguedà, Ressons Europeus i Històries del Meu País i del Món, el primer, amb pròleg de mossèn Josep Maria Ballarín, entre altres, i el segon, de qui fou President de la Generalitat, Jordi Pujol. El berguedà és conferenciant habitual sobre temes relacionats amb la història catalana i europea.