Entre l'obra de Salvador Espriu (1913-1985) se li fa difícil triar un poema. Esmenta les Cançons de la roda del temps, que "descriuen Arenys de Mar des que surt fins que es pon el sol"; i He mirat aquesta terra i La pell de brau, que "intenten un acostament entre Catalunya i Espanya que no va sortir bé: són poemes molt bonics aplicables a l'actualitat".

Pep Molist (Manlleu, 1965), responsable de la secció infantil de la biblioteca del Casino de Manresa i que té publicats més de cinquanta llibres de literatura per a nens i nenes, ha fet una tasca meticulosa per conèixer la vida "grisa i dura" del poeta, dramaturg i novel·lista i, a partir de l'obra poètica completa, "n'ha extret el més destacat". Però el seu objectiu no era mostrar l'Espriu més profund, sinó "arribar al gran públic". Ha fet un volum divulgatiu sobre el poeta que acaba de sortir enmig de l'oferta de l'Any Espriu, que celebra el centenari del naixement del poeta. És un llibre-regal de la col·lecció Vull conèixer, editada per Baula (48 pàgines, 16,45 euros).

Molist s'ha posat en la pell d'Espriu per explicar la biografia d'un literat "que forma part d'una generació que va viure l'esperança de la Segona República i per a la qual el trencament de la guerra civil va ser fortíssim". En el seu cas, queda "molt marcat per la mort", i fa "un exili interior des del qual lluita per conrear el català".

El volum dedicat a Espriu és el quart de la col·lecció Vull conèixer, que "posa a l'abast de tothom" Miquel Martí i Pol, Joan Maragall, Antoni Gaudí... Molist, que signa tots els volums, explica que són pensats per descobrir-los "amb poques pinzellades i un petit tast de la seva obra". Per tal que siguin assequibles, en el cas d'Espriu, ha seleccionat "els seus poemes més lluminosos", com els que descriuen el món d'Arenys de Mar amb rodamons com la de Cançó d'Esperanceta Trinquis; o el relat La Tereseta que baixava les escales.

Il·lustracions de Vila Delclòs

El "fil d'estendre" que dóna continuïtat al volum és la vida del poeta, els poemes són escollits "per il·lustrar cadascun dels capítols de la biografia" i van lligats amb els dibuixos de cadascuna de les pàgines. En els tres volums anteriors, els textos de Molist es conjugaven amb els dibuixos "poètics i conceptuals" d'Ignasi Blanch. Per a Espriu, s'ha comptat amb Jordi Vila Delclòs, que "té lligams llunyans amb el poeta i a qui l'encàrrec ha fet molta gràcia". Vila Delclòs, dibuixant realista i documental, ha fet uns quants viatges a Arenys per recrear el seu paisatge de primera mà.

Molist, que va començar la seva carrera literària el 1992, en arribar a Manresa, és conscient que la poesia és un gènere que "costa de vendre" i, per això, celebra que els anys commemoratius facin que sigui "més fàcil de fer arribar l'obra dels poetes a la gent". Un fet que té en compte l'editorial, i encara més en plena crisi. Però l'escriptor toca més tecles: enguany ha publicat un nou llibre de la vaca Plis Plau (La Plis Plau i la forma de les ulleres) i està molt il·lusionat amb el seu debut en la novel·la, previst per a abans de Sant Jordi, amb El petó de Lili Marleen, per a lectors a partir de 8 anys.