El guitarrista i compositor flamenc Paco de Lucía ha mort aquest dimecres als 66 anys, segons ha confirmat a l'ACN l'Ajuntament d'Algesires (Cadis), la seva ciutat natal. L'artista ha perdut la vida aquesta matinada (hora catalana) a Mèxic, on tenia una casa. Fonts properes al músic han explicat que De Lucía ha patit un infart a la platja, on estava amb els seus fills. Nascut el 21 de desembre del 1947, Paco de Lucía (el nom artístic de Francisco Sánchez Gómez) està considerat el guitarrista flamenc de més prestigi internacional. Natural d'un barri humil, era fill i germà de músics i als sis anys ja va començar a estudiar guitarra.

Wert destaca que Paco de Lucía va donar "projecció universal" al flamenc

El ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, ha dit avui que Paco de Lucía va ser una figura "única i irrepetible" en el panorama artístic espanyol, no només pel seu virtuosisme amb la guitarra, sinó per la "projecció universal que li va donar al flamenc".

En declaracions al Congrés, Wert ha explicat que a primera hora del matí, quan ha conegut la notícia, ha fet arribar a la seva vídua, Casilda Valera, el "sentiment" del Govern espanyol per la defunció.

Wert ha destacat també l'originalitat de Paco de Lucía com a compositor i intèrpret, així com les seves incursions de fusió, particularment amb el jazz, i tot el que va suposar la seva estreta relació amb Camarón.

Els missatges de condolença per la mort de Paco de Lucía inunden Twitter

Els missatges de condolença per la mort de Paco de Lucía inunden des de primeres hores del matí la xarxa social Twitter, en la qual nombrosos representants de la cultura i la política recorden la genialitat del guitarrista.

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha estat un dels polítics que ha escrit en aquesta xarxa social un missatge en homenatge al "gran" Paco de Lucía, igual que ha fet l'alcalde de Sevilla, Juan Ignacio Zoido, que ha recordat a "un dels més grans guitarristes de la història; el flamenc i l'art es tenyeixen de dol", ha indicat.

La Biennal de Flamenc ha plorat la pèrdua del "gran revolucionari de la guitarra flamenca, il·luminant a noves generacions i portant el flamenc pel món", mentre que l'Institut Andalús de Flamenc ha expressat el seu dolor per la mort d'"un geni".

La Societat General d'Autors i Editors (SGAE) ha expressat en un "tuit" la seva pena per la defunció del "gran mestre" i ha destacat que "el flamenc perd a un referent, a un mag, a un innovador. Un dur cop per al flamenc, per a la música per a la cultura".

El seu president, José Luis Acosta, ha assenyalat també la pèrdua d'"un dels més grans" i ha animat a abrigallar "a un geni".