Ni les contractures musculars, ni problemes ossis ni els riscos per un possible focus mal collat que amenaci de caure sobre els intèrprets. Tal com revela l´estudi presentat fa uns dies, un dels principals riscos per als músics d´orquestra ve, precisament, de la seva pròpia música i del volum dels seus instruments.

Un perill, el del so, en la majoria dels casos impossible d´eradicar per complet, tot i que no de reduir considerablement. Aquest és l´objectiu que, divendres a la nit, van voler posar sobre les taules del teatre Kursaal de Manresa l´Observatori de Prevenció Auditiva per als Músics (OPAM), la societat de prevenció Prevint i la Mútua Intercomarcal amb el suport de l´Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i GAES.

L´acte va tenir la presència del conseller de Salut, Boi Ruiz, qui durant el seu parlament va focalitzar la sensibilitat del seu departament en la protecció de les persones que entenen la salut no com a «absència de malalties» sinó des de l´òptica del ple benestar. Un benestar a tots els nivells que Ruiz va voler fer extensiu, també, al plaer que l´escolta del concert pot transmetre tant als músics com al públic reunit a la platea. «Encara que aneu vestits de negre i no de blanc, vosaltres també treballeu per a la salut», va dir als intèrprets.