22 de agost de 2014
22.08.2014

Noves restes a l'Abric Romaní avalen l'organització neandertal

L'excavació al jaciment de Capellades ha extret milers de peces d'un nivell molt ric en fòssils de fa 58.000 anys

22.08.2014 | 07:55

Els arqueòlegs que estan treballant en la campanya d'excavació de l'Abric Romaní de Capellades han trobat milers de peces d'indús-tria lítica i fauna. Es tracta del nivell Q, un estrat de 140 metres quadrats molt abundant en fòssils i d'una antiguitat al voltant dels 58.000 anys. Els arqueòlegs diuen que és un dels nivells més rics dels que s'han intervingut fins ara.
El director científic del projecte, Eudald Carbonell, va explicar ahir que "els resultats obtinguts avalen la capacitat d'organització que tenien els neandertals que habitaven l'Abric Romaní". Pel que fa a les eines d'indústria lítica descobertes, hi ha una gran quantitat de denticulats i altres peces retocades de materials com el sílex, la calcària o el quars.
Carbonell també va comentar que també s'han detectat nombrosos fogars d'habitació vora la paret, així com altres tipus de llars, "més grans i relacionats amb la presència d'ossos cremats, amb la qual cosa semblaria que els neandertals van començar a moure's per la part central del jaciment". Precisament, "aquesta distribució o especialització de l'espai és una prova clara de la capacitat d'organització de les poblacions neandertals, en el marc del comportament complex", cosa que Carbonell sempre ha defensat.
Pel director del jaciment, "les evidències de què es disposa a hores d'ara semblen indicar que ens trobem davant les restes del que va ser una habitació neandertal". "Allà, s'hi van desenvolupar de forma reiterativa les diferents activitats de la vida quotidiana, com pot ser l'elaboració d'eines", va afegir.
També es tracta d'un lloc referencial o campament central on van transportar les restes dels animals caçats per al consum de tot el grup. Tant la quantitat de fauna trobada com la diversitat de matèries primeres indiquen que l'Abric va ser ocupat durant períodes més o menys llargs de temps i de forma repetida, segons Carbonell.
Aquesta característica representa un nou canvi en el tipus d'ocupació de l'Abric, ja que el nivell excavat l'any passat era el producte d'ocupacions breus. Tanmateix, ara caldrà esperar a l'excavació del proper any per comprovar si les hipòtesis són certes.
Tant aquestes com les restes ja recuperades durant més de trenta anys demostren que els neandertals "van ser caçadors actius", afirma Carbonell. "Les seves estratègies de subsistència en aquest jaciment van ser destinades a la caça de cavalls i cérvols", va puntualitzar. La campanya es clourà diumenge. El jaciment és obert al públic fins dissabte, gratuïtament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.