El festival de fotografia FineArt Igualada celebrarà enguany la seva edició més internacional amb exposicions de 33 fotògrafs d'arreu del món. El certamen tindrà lloc del 6 al 22 de març en més d'una vintena de sales i espais de la ciutat i, a banda dels fotògrafs professionals, també hi participaran vuit escoles de fotografia i cinc col·lectius. Els noms destacats d'aquesta tercera edició seran el del desaparegut Paco Elvira, del qual s'exposarà la sèrie 'Fotos desde mi ventana' i la seva filla, Andrea Elvira, parlarà de la seva obra. També hi seran presents el fotògraf madrileny Raúl Urbina, els aragonesos Carlos Saura i Rafael Navarro, el japonès Taichi Gondaira o la russa Katia Repina.

La tercera edició del FineArt comptarà amb fotògrafs provinents del Japó, Rússia, Holanda, Anglaterra, Argentina i també de Galícia, Andalusia, Madrid, Aragó, Navarra, València i Catalunya. L'esdeveniment, que tindrà lloc del 6 al 22 de març, també farà especial atenció als fotògrafs d'Igualada amb exposicions inèdites com les de Jordi Valldaura i Josep Solà, o les mostres antològiques de Xavier Andrés i Ramon Godó. En total, 33 fotògrafs, 8 escoles de fotografia i imatge, 5 col·lectius i més de 1.200 fotografies.

Pel que fa als noms propis d'aquesta edició, destaquen els de Rafael Navarro, que portarà a Igualada les exposicions 'Díptics' i 'Ellas'; el director de cinema Carlos Saura, que presentarà 'Fotosaurios', una exposició de fotos pintades per ell mateix; el jove arquitecte Pol Viladoms, que presentarà 'Check-in Tempelhof', una exposició que retrata l'aeroport abandonat que es troba al bell mig de Berlín; o el fotògraf de Cadis Miquel Trillo, que portarà 'Vanitas & Urbanitas'.

En relació als fotògrafs internacionals, destaca la presència del japonès Taichi Gondaira, especialista en la impressió sobre paper d'arròs, que presentarà una exposició en blanc i negre sobre el Japó d'abans. També hi haurà la russa Katia Repina amb una mostra sobre un orfenat; l'argentí Luis Franke, amb una exposició sobre la Patagònia; i l'anglesa Sandra Sue, que presentarà 'Digitografias'.

El FineArt també comptarà amb diverses activitats paral·leles com ara tallers, conferències i un mercat d'art. Una de les activitats destacades serà la que tindrà lloc el 13 de març al Museu de la Pell. La filla del desaparegut fotògraf barceloní Paco Elvira pronunciarà una conferència sobre "com vivia ella la fotografia del seu pare", segons ha detallat el coordinador del FineArt, Ramon Muntané. A més, també s'exhibirà la sèrie de fotografies de Paco Elvira 'Fotos desde mi ventana', que, segons Muntané, es el primer cop que s'imprimeixen.

Inundar la ciutat amb art

Un dels objectius del festival és apropar la fotografia a tot tipus de públics i, per això, el certamen omplirà amb imatges diferents sales i espais expositius de la ciutat, però també comerços del nucli antic. De fet, el president de l'Agrupació Fotogràfica d'Igualada (AFI), Ramon Mascaró, ha relatat que "en un temps virtual en què es fan més fotos que mai, però se'n veuen poques, el FineArt brinda una oportunitat magnífica per veure físicament treballs d'autors històrics i d'actuals de casa nostra i de fora".

De la seva banda, el regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Igualada, Josep Miserachs, ha afirmat que aquesta és l'edició "més difícil" perquè "hem fet una progressió molt gran i estem en una edició en què segurament hi passaran 30.000 o 40.000 persones". "El pitjor o millor de tot és que hom té la sensació que estem davant d'una cosa important i aquest pànic endreçat és el que fa que aquesta sigui l'edició més difícil i la que té més responsabilitat", ha apuntat Miserachs. El regidor creu que enguany el festival té el repte de "consolidar-se definitivament", però també "d'avançar cap a la professionalització".