I per què no? Amb una idea «més romàntica que empresarial» a partir d´aquest dijous alça el teló el bar dels Carlins, al carrer Sabateria de Manresa, reconvertit en Barlins Teatreria, un espai escènic pensat per a propostes de petit format que té al capdavant Vicky Garcia Cabrerizo, propietària de la Vermuteria Santa Rita, amb Dani Ledesma, Ivan Padilla, Mireia Cirera i Txell Vall, tots ells vinculats a les arts escèniques, que formen l´equip de programadors. L´espai, buit des de fa mesos, l´han llogat a la Fundació Cultura i Teatre, que gestiona la sala Els Carlins. La intenció és començar obrint dos vespres a la setmana, els dijous i els dissabtes (abans de sopar i amb les excepcions que calgui), i fer dues temporades anuals: una primera de maig a mitjan juliol, i una segona d´octubre a mitjan desembre.

Dani Ledesma i Vicky Garcia, ambdós manresans del 1980, van començar a parlar d´aquest projecte després que la Vermuteria Santa Rita comencés a programar microteatre, un gènere que Garcia va descobrir «fa cinc o sis anys a Madrid» i que va decidir traslladar al seu local del Cap del Rec de Manresa: «hem fet tres cicles de microteatre els dimecres, que programava el Dani», explica Garcia. La idea va créixer en saber que el bar dels Carlins era buit: «ens ho van proposar i vam decidir tirar-ho endavant», subratllen. «Tot han estat facilitats» [per part dels Carlins] i, d´aquesta manera, el barri antic de Manresa recupera un nou local per a la cultura i les arts. Els promotors del local tindran la col·laboració de Marc Alberti, Olga Bellorví i Maria Sáenz. La programació del Barlins Teatreria s´inclou també en el Festival FABA, que aglutina les propostes d´una vintena de programadors en diferents locals del centre històric de Manresa.

Concerts, contes per a adults, poesia, màgia, microteatre i microdansa. En definitiva, expliquen Ledesma i Garcia, als Barlins Teatreria aposten per un espai que aculli muntatges de «varietats» amb un tret en comú: «que el públic vegi tots aquests espectacles de prop, a 15 o 20 metres. És el que els fa especials». Els impulsors han adequat el local, l´han pintat de nou («gràcies als amics!»), l´han moblat i decorat i hi han posat llums i focus. En el petit escenari que presideix el local es faran «les varietats» (amb cabuda per a unes 50 o 60 persones) i l´espai que havia estat el menjador del bar, a l´interior, s´ha transformat en una sala pensada per al microteatre i la microdansa (per a una vintena d´espectadors). L´espai entre la sala gran i la petita, concebut de transició, l´han decorat amb cartells d´obres representades al llarg dels anys als Carlins.

El bar servirà begudes i paperines de crispetes, de fuet, de formatge, patates... «una mena de pica-pica» per acompanyar l´oferta escènica. Si la proposta funciona no destacarten ampliar dies de programació. Per què no?