Es diu Silenci però precisament això és el que vol evitar. Els manresans Òscar Pla i Adrià Torres estrenen avui a Terrassa un curtmetratge que alerta contra la intolerància i l'odi per motius d'orientació sexual a les aules dels instituts i esperona els qui ho pateixen i els qui ho perceben a «no callar i a denunciar» aquestes lamentables actituds. Només són 10 minuts però és temps suficient per a aquesta ficció en què una noia és agredida en la seva intimitat.

Òscar Pla estudiava el grau superior de Realització de Projectes Audiovisuals i Espectacles, a l'institut Santa Eulàlia de Terrassa, quan va decidir participar en un concurs organitzat pel Pacte DASIG, que implica l'Ajuntament, els Mossos d'Esquadra i el col·lectiu LGTB de la capital egarenca. «Demanaven històries d'apoderament envers les reaccions homòfobes a les aules», explica el manresà: «se'n van presentar una quinzena i van escollir la meva. Com que tenia dret a associar-me amb algú altre per dur a terme el projecte, vaig parlar amb l'Adrià Torres i plegats vam tirar el projecte endavant».

El curt Silenci explica la història d'una noia lesbiana, la Xènia, a qui un dia, a l'institut, un noi pren el telèfon i descobreix el secret que ella no s'atreveix a revelar. Un argument de ficció per a una realitat quotidiana. «En les seves xerrades amb els joves, els Mossos feien servir un material audiovisual nord-americà, i van pensar que estaria bé poder utilitzar una projecció més propera a la nostra realitat», afegeix Pla.

El projecte s'ha estat gestant sense pressa ni pausa durant més d'un any. El manresà va guanyar el concurs el desembre del 2015, i després de diverses reunions amb les administracions i entitats implicades es va fixar un guió que va ser el punt de partida per dur a terme un càsting d'actors i la localització d'escenaris. La tardor passada es va fer el rodatge en un parell de caps de setmana, a l'espai La Llar, de Terrassa. La Xènia protagonista és la jove Alba Lorraine, el seu assetjador, Marc Pont; i els dos professors, Ximena Marsé i l'actor Pep Pla, director del Centre d'Arts Escèniques de Terrassa. Els alumnes de l'aula fictícia són estudiants de 3r i 4t d'ESO de diferents centres de la localitat vallesana, i les cançons que s'escolten són de Doctor Prats i Sense Sal.

La projecció inaugural de Silenci tindrà lloc avui a les 19 h, al cèntric cinema Catalunya de Terrassa (carrer de Sant Pere, 9). Tant Pla com les dues formacions musicals participaran en la vetllada, a la qual es pot assistir de forma gratuïta. L'únic requisit és enviar un correu electrònic a l'adreça LGTBIQ@terrassa.cat, tot i que si encara no s'han omplert les quatre-centes butaques de la sala no hi haurà cap problema per entrar. Aleshores serà el moment de saber com acaba aquesta història de la Xènia que, malauradament, es repeteix massa sovint.