transformers: el último caballero

? Estats Units, 2017. Acció, ciència ficció. 149 min. Direcció: Michael Bay. Guió: Art Marcum, Matt Holloway i Ken Nolan. Intèrprets: Mark Wahlberg (Cade Yeager), Laura Haddock (Vivien Wembley), Anthony Hopkins (sir Edmund Burton) i Isabela Moner (Izabella). Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Multicines (Abrera).

El mes passat es va estrenar el darrer títol ( La guerra del planeta de los simios) d'una de les millors franquícies dels últims anys, i ara arriba el nou lliurament ( Transformers: El último caballero) d'una de les pitjors. Michael Bay, la quinta essència del Hollywood més sorollós i insuls, insisteix cansinament amb el cinquè llargmetratge d'una saga que explota cinematogràficament les populars joguines de Hasbro.

En la nova pel·lícula, la Terra segueix amenaçada pels robots alienígenes. Una inventor, un lord anglès i una professora d'Oxford descobreixen que la salvació del planeta rau en el passat i, més concretament, en el rei Artús i els cavallers de la taula rodona. El film ens planteja una fórmula tan insensata com ridícula, una amalgama patètica de la fantasia èpica més adrenalínica i de les aventures mitològiques més clàssiques. Una barreja més que relliscosa que esdevé irremeiablement, en les mans d'un realitzador tan maldestre com Bay, una joguina aparatosa i insípida.

El director de cintes tan oblidables com La Roca i Armageddon encara no s'ha assabentat que més és menys i que la simple (i barroera) acumulació d'efectes especials i explosions no aconsegueix ni un suspens absorbent ni un vertigen emocional. Transformers 5 s'erigeix en un castell de focs artificials tan gegantí i desmesurat (gairebé dues hores i mitja de metratge) com avorrit (una allau de subtrames que no desperten el més mínim interès), en què la pòlvora està mullada d'ençà el primer minut.

Un despropòsit tan arximilionari com estèril. I per acabar-ho d'adobar, vol jugar la carta pretensiosa amb la introducció en el repartiment de l'excel·lent Anthony Hopkins. Què fa un intèrpret tan gran com ell en una bagatel·la tan minúscula com aquesta?