rey arturo: la leyenda de excalibur

? Estats Units, 2017. Acció, fantàstic. 120 min. Direcció: Guy Ritchie. Guió: Joby Harold, Guy Ritchie i Lionel Wigram. Intèrprets: Charlie Hunnam (Arthur), Astrid Bergès-Frisbey (The Mage), Jude Law (Vortigern), Djimon Hounsou (Bedivere), Eric Bana (Uther), Aidan Gillen (Bill), Katie McGrath (Elsa) i Freddie Fox (Rubio). Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Multicines (Abrera).

La figura mítica del rei Artús ha generat una filmografia que inclou un bon grapat de títols importants, des de la canònica Los caballeros del Rey Arturo (Thorpe, 1953) fins la portentosa Excalibur (Boorman, 1981), passant per Camelot (Logan, 1967), una de les obres mestres del cinema musical. El setè art torna ara a ressuscitar el llegendari monarca anglès, però en aquesta ocasió amb un llargmetratge gens memorable.

Rey Arturo: La leyenda de Excalibur es concentra en l'etapa juvenil del seu protagonista i descriu l'enfrontament d'Artús amb el seu oncle, l'ambiciós i pervers Vortigern, que va ocupar el tron després de l'assassinat del seu pare. La pel·lícula havia de constituir l'inici d'una nova franquícia, però el seu fracàs comercial dificultarà segurament la seva continuïtat.

Rey Arturo: La leyenda de Excalibur recupera un personatge emblemàtic, un dels grans paradigmes del cinema d'aventures, però el seu tractament està molt allunyat dels paràmetres clàssics i abraça indissimuladament unafórmula estètica més que dubtosa, influenciada directament pels videojocs i la famosa sèrie televisiva Joc de trons.

El seu director, Guy Ritchie, torna a efectuar la mateixa operació que ja va plasmar amb els dos oblidables films que va dedicar a Sherlock Holmes: convertir una icona popular, molt identificada amb un gènere determinat, en un heroi d'acció capaç d'atreure un públic ampli i, fins i tot, desconeixedor del personatge central. El realitzador anglès ens castiga amb una fantasia èpica dominada per les explosions d'adrenalina més rutinàries i maldestres.