Luc Besson és el realitzador més americà del panorama europeu. Un autor que gairebé sempre ha optat (amb resultats desiguals) per l'evasió dura i pura. L'artífex de títols tan emblemàtics com El gran azul i Nikita torna a la ciència-ficció (un gènere que conreà fa dues dècades a la fallida El quinto elemento) amb un dels projectes més ambiciosos (sincers) de la seva carrera cinematogràfica.

Valerian y la ciudad de los mil planetas suposa la primera adaptació que es projecta als cinemes dels còmics francesos, creats el 1967 pel guionista Pierre Christin i el dibuixant Jean-Claude Mézières, que entusiasmaren Besson quan era un infant.

El film ens endinsa en la fabulosa aventura que emprenen el segle XXVIII els agents Laureline i Valerian; la seva missió és evitar la destrucció d'Alfa, la ciutat flotant on conviuen totes les civilitzacions i cultures de l'Univers.

El director de Juana de Arco ens obsequia amb una fantasia èpica que es decanta obertament (i sense cap tipus de complex) cap a l'espectacle més lúdic. Les seves connexions (conceptuals i visuals) amb la franquícia mítica de Star Wars són més que evidents, però s'ha de reconèixer que una de les fonts d'inspiració de George Lucas fou el treball de Mézières i Christin.

El cineasta francès explota el vessant més psicodèlic de la ciència-ficció i la seva explosió de llums i sons, malgrat un guió massa confús (un excés de subtrames), se'n pot gaudir sense gaires problemes si hom es deixa arrossegar (i captivar) per la màgia d'unes imatges impactants que regalimen una nostàlgia confessa pels somnis infantils.

Cara Delevingne i Dan DeHaan (dos joves intèrprets en alça) són la convincent parella que protagonitza aquest film que és un dels divertiments estiuencs més refrescants.

Valerian y la ciudad de los mil planetas

França, 2017. Fantàstic, ciència-ficció. 137 minuts. Direcció: Luc Besson. Guió: Luc Besson (Cómic: Pierre Christin, Jean-Claude Mézières). Intèrprets: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen, Ethan Hawke, Rihanna,Herbie Hancock, Rutger Hauer, Kris Wu, Emilie Livingston, Aurelien Gay. Pantalles: Manresa, i Multicines Abrera.