El director romanès Radu Mihaileanu obrirà el Festival de Cinema Jueu 2017 a la Filmoteca de Catalunya, del 12 al 30 de setembre. La seva darrera pel·lícula, 'The History of Love', inaugurarà la mostra el proper dimarts 12. Mihaileanu, resident a França com a conseqüència de la dictadura de Ceaucescu, assistirà al passi del film i la Filmoteca, aprofitant la seva presència, recupera una part de la seva filmografia, que dibuixa un mosaic multicultural en el qual predomina la identitat jueva i les tragicomèdies plenes de vitalitat i carregades d´ironia. Els títols que es podran veure són: Tahir Traïdor (1993), Va, vis et deviens Vete y vive (2005) i La source des femmes La fuente de las mujeres (2011). 'The History of Love' és una adaptació de la novel·la de Nicole Krauss -protagonitzada per Derek Jacobi, Sophie Nélisse, Gemma Arterton i Elliott Gould- on un vell immigrant jueu polonès viu a Nova York amb el record del gran amor de la seva vida i d´una relació truncada per la guerra.

14 pel·lícules al 19è Festival de Cinema Jueu

Al marge de la retrospectiva dedicada a Mihaileanu, fins a catorze títols formen la programació d´aquesta nova edició del festival que se celebrarà a la Filmoteca de Catalunya del 12 al 30 de setembre. Produccions franceses, russes, italianes, alemanyes i israelianes, rodades a Ucraïna, els Estats Units i molts altres llocs, parlades en diferents idiomes, fins i tot en jiddisch, que demostren que la cultura cinematogràfica jueva és molt àmplia i viva i adopta moltes formes. Quatre films componen un panorama del cinema jiddisch, que inclou l´obra mestra clàssica The Dybbuk, de Michal Waszynski, rodat l´any 1937, quan Varsòvia era un centre de producció cinematogràfica molt important. També destaca l´estrena de la premiada Junction 48 (2016), de l´israelià Udi Aloni, una visió de la realitat en què viuen molts palestins d´Israel, tot recreant la carrera de l´estrella del rap Tamer Nafar.

Ibérica Films, una productora alemanya a la Barcelona republicana

El tret de sortida de la programació, el dimarts 12 de setembre a les 17.00 h, serà una sessió extraordinària dedicada a Ibérica Films, una productora catalana fundada per David Oliver, un jueu alemany que va arribar a Barcelona el 1934 fugint de Hitler. El seu net, Mark Oliver, va descobrir fa cinc anys una maleta amb abundant documentació sobre la història del seu avi, i des de llavors s´ha dedicat a fer una recerca per deixar-ne testimoni en un documental en què encara treballa, Mr. Oliver, The Story of a Film Family. Mark Oliver serà a la Filmoteca per presentar la sessió, que inclou spots publicitaris d´Ibérica Films realitzats amb tècniques d´animació per Josep Serra Massana i un dels llargmetratges de la productora, Doña Francisquita, versió cinematogràfica de la sarsuela d´Amadeu Vives a partir d´una comèdia de Lope de Vega.

David Oliver havia estat un dels fundadors de l´UFA, productor d´El gabinet del Dr. Caligari i propietari d´una extensa cadena de sales a l´Alemanya de Weimar. En començar la guerra civil espanyola, es va traslladar a Anglaterra, on va fundar els estudis Denham i va produir Michael Powell i Emmerich Pressburger.