Era certament difícil que Verónica ens decebés perquè el seu realitzador (Paco Plaza) és un notable especialista del cinema fantàstic que ha exhibit suficientment el seu domini (i el seu talent) en aquest gènere tan popular en obres tan modèliques i recomanables com El segundo nombre, Romasanta i la franquícia REC. La nova proposta del director valencià parteix d'una anècdota verídica, un fenomen estrany que va succeir en els primers anys noranta al barri madrileny de Vallecas; una noia comença a patir experiències desassossegants després de participar en una sessió d'ouija.

El film Verónica pertany a un vertader subgènere que ha fet forrolla en els últims anys, compost per pel·lícules que ens submergeixen en el malson que sofreix un personatge femení suposadament amenaçat per una dimensió parapsicològica (una possessió infernal?).

El film destaca nítidament perquè fusiona brillantment tot un seguit d'ingredients al·legòrics, psicològics i ambientals. Plaza ens descriu una realitat social concreta amb una mirada costumista tan precisa com convincent. D'altra banda, enllaça perfectament aquest vessant naturalista amb la irrupció d'una força teòricament extranatural que transforma gradualment la quotidianitat de la jove i de la seva família. I el guió juga intel·ligentment amb el paral·lelisme entre aquesta inquietant (i irracional) evolució i l'entrada en la vida adulta de la protagonista. Paco teixeix admirablement un clímax opressiu i torbador, i la seva Verónica s'alça finalment com un títol veritablement estimable perquè no només conrea amb encert les fórmules clàssiques de l'horror pur, sinó que, a més, aconsegueix una perla maligna tan genuïna i personal com virulenta. Un nou pas endavant en la filmografia d'un creador amb pedigrí.

Verónica

Espanya, 2017. Terror. Direcció: Paco Plaza. Intèrprets: Sandra Escacena, Bruna González, Claudia Placer, Iván Chavero, Ana Torrent, Consuelo Trujillo, Sonia Almarcha, Maru Valdivielso, Leticia Dolera, Ángela Fabián, Carla Campra, Samuel Romero. Pantalles: Bages Centre i Multicines Abrera.