fred

? Direcció i autoria: Agustí Franch. Intèrprets: Irina Robles, Joel Pla i Ettore Colombo. Dijous, 16 de novembre. Teatre Kursaal. Manresa.

Guanyadora del premi de teatre del 50è Aniversari Crèdit Andorra, Fred, del manresà Agustí Franch, va passar dijous per l'escenari de la sala petita del teatre Kursaal de Manresa, deixant poques localitats buides. Interpretada per Joel Pla, Irina Robles i Ettore Colombo, amb direcció del mateix Franch, Fred presenta la història d'un matrimoni d'Andorra que refugia una família polonesa jueva que fuig de la barbàrie i la persecució que assetja el seu país sota la invasió i el règim del Tercer Reich.

La Sara i l'Antoni són un matrimoni que està esperant una criatura. No tenen gaires recursos però, malgrat tot, amaguen la família del Daniel, un metge jueu polonès i la seva família, a l'espera que un passador els reculli per creuar la frontera, arribar al port de Barcelona i fugir a Londres. Membres de la Gestapo capgiren qualsevol racó d'Andorra i persegueixen tota sospita que els pugui portar cap als fugitius que cerquen refugi i esperança al país. La situació que viuen la Sara i l'Antoni desvetllarà velles rancúnies i secrets familiars que acabaran immersos dins d'aquesta història, que narra el risc i el perill de tots aquells passadors que tantes vides van salvar.

Fred fa un pas més i mostra la història que hi ha darrera d'aquests herois. Ensenya el que implicava ser passador, els riscos als què exposaven la seva pròpia família i els perills i sacrificis que havien de córrer, sempre des d'un principi d'integritat. I a vegades, per salvaguardar-se ells o la seva família, l'alt instint de protecció els arribava a fer cometre les accions més vils.

Durant tota la funció va regnar el silenci entre el públic, el qual estava expectant davant d'una història on la intriga general i personal s'entrellacen amb uns personatges aparentment dèbils però vigorosos. Llargs i forts aplaudiments van acomiadar el muntatge i la companyia.