La veritat és que la càrrega sense fil no és una tecnologia gaire nova. De fet, si pensem una mica, ens adonarem que Braun comercialitza els raspalls elèctrics Oral B, que es carreguen per inducció -o sigui, sense cables- des dels anys 90. Però sí que és cert que, excepte en el cas de Samsung, la majoria de grans fabricants no l’han implantat fins fa molt poc.

La primera marca de mòbils -amb permís de Palm- que va llançar un smartphone amb càrrega sense fil va ser Nokia. De fet van ser dos -Lumia 920 i 820. Era l’any 2012, i uns mesos després, el març del 2013, Samsung va anunciar el seu primer telèfon intel·ligent amb càrrega per inducció -el Galaxy S4-, el que seria el primer de molts que arribarien durant els pròxims anys. Malgrat que existeixen diversos estàndards de càrrega sense fil per inducció, la tecnologia Qi és la que actualment s’està convertint en la més important.

Però el que de debò cal preguntar-se és: val la pena un mòbil pel sol fet que incorpori la càrrega sense fil? I la resposta és molt clara: si carregues la teva vida amb la inducció, tot serà millor, seràs més feliç, més alt i més ros... Bé, possiblement la càrrega sense fil no aconsegueixi fer-nos més macos, però sí que ens facilitarà molt la vida.

Pensem en un dels principals problemes de la càrrega del mòbil: el cable de connexió, que abans o després acaba trencat. Aquest problema ara desapareix de cop, ja que l’única cosa que cal fer és deixar el telèfon sobre una superfície i el mer contacte de tots dos elements inicia la càrrega del dispositiu. I sí,això és el millor que ha passat en la telefonia mòbil en molt temps. Utilitzo càr­rega sense fil des del 2013 amb els diferents Galaxy de Samsung que han sortit des de llavors, i el fet que altres fabricants estiguin fent el mateix amb els seus dispositius és un gran avenç.

Els últims que s’hi han afegit han estat els nous iPhone d’Apple -els 8, 8 Plus i X-, així com el nou LG V30. Arribar a casa, deixar el mòbil sobre la catifa de càrrega i oblidar-te dels cables és d’allò més còmode. Però és que, a més, si a la taula del treball en tens un altre, sempre tens el telèfon car-regat, ja que és tan senzill com deixar-lo sobre la taula. Tot són avantatges. O gairebé tot.

El factor negatiu

La càrrega sense fil té un però. I és important. En produir-se el procés de transferència elèctrica per inducció, es produeix un sobreescalfament del telèfon. No és excessiu, però sí que és evident. Després de provar diferents telèfons i diferents carregadors, el resultat sempre és el mateix: es produeix aquest inevitable augment de la temperatura en la bateria.

Si bé és cert que no és perillós en absolut, és més que evident que aquest escalfament de la bateria no és bo per a aquesta peça fonamental del telèfon, la qual cosa incideix negativament en la vida útil de la pila.

A més, cal tenir en compte que hi ha d’haver un cable que alimenti la base de càrrega. Malgrat això, després d’uns quants anys de gaudir de la tecnologia sense fil, l’única cosa que caldria preguntar és quan la resta de marques incorporaran la càrrega per inducció en els seus telèfons.