L'any passat, la Capella de Música Burés i l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar, amb l'assessorament del musicòleg manresà Oriol Pérez, ja van començar a fer les primeres passes per revitalitzar l'històric Festival Internacional de Cant Coral Catalunya Centre que, des dels seus inicis, la Capella de Música Burés havia compartit amb la Polifònica de Puig-reig. L'any passat, els cors amfitrions van aprofitar la coincidència amb el Simposi Mundial de Música Coral que se celebrava a Barcelona per portar a Castellbell i a Puig-reig, el juliol, alguns dels millors cors internacionals.

Enguany, quan Castellbell fa un salt endavant, triplicant els concerts (de 3 a 9), expandint-se pel territori incorporant poblacions com Sallent i Casserres i escenaris com la Basílica de Montserrat, el castell de Balsareny o la Cova de Manresa, Puig-reig ha decidit fer una aturada en l'organització del certamen. El motiu? Els compromisos de la Polifònica de Puig-reig, amb actuacions a l'estranger a l'estiu i els preparatius de la celebració del seu cinquantè aniversari, a la tardor. La intenció és reemprendre el Catalunya Centre l'any que ve, quan el certamen compleixi quatre dècades.

El festival se celebrarà del 15 al 24 de juliol, i la voluntat de fer un «gir», com ahir explicava Montse Badia, alcaldessa de Castellbell, s'ha traduit en l'obertura del festival «més enllà de Castellbell», amb la intenció, en paraules de Miquel Palau, president de la Capella de Música Burés, d'«emprendre un nou camí». I ho ha fet, explicava, amb una programació que manté la identitat coral del certamen, però que suma formacions vocals de prestigi europeu, com la Capella Mariana.

Recuperar el favor del públic

El festival, que en els darrers anys havia perdut el favor atorgat pel públic durant els anys 80 i 90, vol recuperar-lo amb un programa atractiu, renovat, que «doni vida al poble», explicava Palau. Amb el suport de la Generalitat i de la Diputació, el festival té la coordinació d'Oriol Pérez que, ahir, va mostrar-se convençut dels arguments per convertir el Catalunya Centre «en un festival de territori». Un vincle simbolitzat per la figura de Sant Ignasi: per les dates del certamen; pels escenaris dels concerts: Montserrat, l'església de Sant Cristòfol de Castellbell i la Cova de Manresa, indrets de l'itinerari del sant fa quasi cinc segles; i pels intèrprets, com Antoni Rosell, que oferirà La música del pelegrí, «una de les imatges arquetípiques amb les quals més s'identificava Sant Ignasi».

Si l'objectiu és créixer però «sense pressa», explicava Pérez, el que no es vol perdre són els orígens, com subratllaven ahir en la presentació Badia i Palau. Així, històricament, el poble bagenc acollia en cases particulars els participants de les corals del festival (unes 150 en 38 anys) que al llarg dels anys han teixit relacions que han perdurat fins avui dia. I si bé l'actual moment històric no té res a veure amb la vida a les colònies fa quatre dècades ni amb els intercanvis culturals que en aquell moment només es feien a través d'entitats, com les corals, Castellbell vol mantenir el vincle humà que forma part de la història del certamen amb l'allotjament al poble de les integrants del cor femení moldau Cantabile de Chisinau. Sense oblidar la trobada musical de corals amb la formació amfitriona. Una festa del poble i per al poble.