L'organització de la Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 4 al 7 d'octubre, va anunciar ahir divuit noves propostes que s'incorporen a la programació. Un ritual maputxe i els cavalls de Menorca figuren entre les novetats, juntament amb l'espectacle Cabaret 13 i la Mostra de Grups Amateurs de Teatre de la Catalu-nya Central, entre d'altres.

En la programació Focus Illes Balears, la Mediterrània donarà veu a propostes com Aires de Menorca, una exhibició de doma que portarà a la ciutat quatre cavalls de raça menorquina. També es podrà veure una representació de les principals colles de diables i dimonis de les illes, que faran dues cercaviles, una de les quals nocturna i amb pirotècnia.

En el terreny musical, hi haurà els Xeremiers de Sacalatrava i els Xeremiers des Pla, dos duets amb trenta anys de trajectòria que a Manresa actuaran amb els joves Pau i Càndid. La Federació de colles de ball i cultura popular d'Eivissa i Formentera oferiran una exhibició de ball pagès, amb acompanyament de tambor, flauta, espasí i castanyoles.

En l'espectacle Malen (el llegat ancestral maputxe), el coreògraf xilè Ricard Curaqueo unirà la dansa contemporània amb el llegat ancestral del seu poble. El muntatge posarà sobre l'escenari de la sala petita del Kursaal setze dones d'entre 9 i 70 anys.

Altres incorporacions de la programació de la fira són els artefactes mecànics de Katakrak per al públic infantil; la mostra teatral amb grups de Fals, Castellbell i el Vilar, Sant Joan de Vilatorrada i Navàs; i els concerts del guitarrista Pau Figueres -que habitualment acompanya Mayte Martín i Judit Neddermann, entre d'altres- i el conjunt Cobla Catalana dels sons essencials.