Ambaixador i mite de la música francesa, l'actor, músic i compositor francès d'origen armeni Charles Aznavour va morir la nit de diumenge a dilluns, als 94 anys, a Alpilles. El cantant, en actiu tot i la seva edat, tornava d'una gira al Japó, després d'haver cancel·lat diferents concerts a l'estiu per una caiguda. Amb la mort d'Aznavour, que va actuar l'abril al Liceu, es tanca la gran època de la cançó francesa del segle XX.

Amb més de 1.200 cançons, 80 pel·lícules, 294 àlbums, centenars de discos d'or, de platí, de diamant i milers de concerts a prop d'un centenar de països, el Frank Sinatra francès va actuar i gravar en set llengües i les seves cançons han estat versionades per nombrosos artistes com Elton John, Bob Dylan, Plácido Domingo, Céline Dion, Julio Iglesias, Edith Piaf, Liza Minnelli i Ray Charles. Temes que ja han passat a la història com Take me, La Bohème, What makes a man. o See me already. La música i la seva carrera cinematogràfica van convertir Aznavour en una estrella mundial, fins al punt de tenir la seva estrella al passeig de la Fama a Hollywood, el 2017. Aznavour feia broma amb la seva longevitat i la possibilitat de fer un espectacle quan complís els 100 anys. «No tinc cap desig de morir a l'escenari ni enlloc», explicava en una recent entrevista a Europa Press.

Els seus pares, Misha i Knar Aznavourian, procedien de Salònica, Grècia. El seu pare era el fill d'un excuiner del tsar Nicolau II i la seva mare pertanyia a una família de comerciants armenis turcs que van fugir del genocidi del 1915. A ells està dedicada Les émigrants. Nascut el 1924 i animat per la seva mare, des de molt jove tocava el violí al carrer. Als 17 anys, va conèixer un jove compositor de jazz, Pierre Roche, amb el qual va formar el duo Roche i Aznavour. Va començar a fer-se popular actuant com a acompanyant d'Edith Piaf i, ja en solitari, va assolir el seu primer èxit el 1953 amb Sur ma vie. A poc a poc va començar a construir una carrera que es va consolidar durant la dècada dels 60.

El cantant, molt discret en la seva vida privada, es va casar tres vegades i va tenir sis fills.