Hi tornen, i ja és el tercer any. La Coordinadora del Bages, Berguedà i Solsonès de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya aprofita l'aparador de la Fira Mediterrània de Manresa per mostrar el potencial de les obres que es cuinen i s'escenifiquen al territori. I «estem contents» que l'esdeveniment cultural «doni importància al teatre amateur», destaca Francesc Parcerisas, responsable de l'entitat. Aquest off teatral amateur constarà enguany de cinc obres que es representaran a la sala Els Carlins: dues comèdies ( La cançó de les mentides i La família), dos drames ( El pare i Qui té por de Virginia Woolf?) i una obra contemporània ( El principi d'Arquímedes), del dramaturg vigatà Josep Maria Miró, que posa en primer pla les sospites que s'escampen per les xarxes socials.

La vintena de grups que formen part de la coordinadora (vegeu desglossat: algunes entitats no són d'aquestes comarques, però s'hi han adherit per afinitat) es van alternant per ser a la mostra de la Mediterrània, «que és important perquè té ressò internacional». Tot i que hi ha preferència per als que no hi han actuat, enguany tots són repetidors, perquè cal que tinguin obres en cartell i disponibilitat per poder-les pujar a l'escenari. El Grup Escènic de Navàs i el Grup Qollunaka de Ter-rassa ja van ser als Carlins l'any passat, mentre que el grup de teatre de l'ACR de Fals, el Paranys de Sant Joan de Vilatorrada i La Sala de Rajadell hi van participar en la primera edició. La coordinadora també vetlla perquè hi hagi varietat de gèneres i els grups es posen d'acord en els horaris disponibles, alguns de poc habituals.

La proposta, que en la primera edició va atraure més de 500 espectadors als Carlins en les quatre funcions organitzades, va experimentar una davallada de públic l'any passat. «Va fer més bo i la gent va preferir els espectacles a l'aire lliure, més que no pas tancar-se en una sala», exposa Parcerisas. De cara a properes edicions, ja s'ha expressat el desig de trobar altres escenaris, a part dels Carlins. «Ens fa falta atraure més públic que no coneix el teatre amateur, sortir del cercle de coneixences entre grups», apunta el responsable de la coordinadora de grups amateurs. L'objectiu no és fixar-se tant en els programadors com a altre públic de la fira «a qui li agradi el teatre».

La Coordinadora Bages, Berguedà i Solsonès es va fundar fa 30 anys per fomentar la interconexxió de grups de teatre amateurs. Es fan lectures dramatitzades i cursets durant l'any i també se celebra el Dia Mundial del Teatre, que enguany va commemorar el centenari de Pedrolo.