Són de Girona i rodalia i canten havaneres. Es diuen Les Anxovetes i la seva trajectòria ha estat lligada a la Fira Mediterrània de Manresa. Van aparèixer el 2013, van ser finalistes del concurs Sons del 2015, van oferir una actuació a la Llotja professional de fa dos anys i demà estrenaran el seu nou espectacle al teatre Kursaal. Es representen elles mateixes, de manera que aquests dies se les pot trobar a l'estand que tenen a la Llotja al Museu de la Tècnica. Són les anxovetes Tona Gafarot, Montse Ferrermoner i Marta Pérez, que a l'escenari pugen acompanyades d'uns quants músics seitons.

Tot a punt per a demà?

Sí, serà l'estrena absoluta de (d)ones, un nou disc amb temes propis que giren al voltant de la dona i del mar.

Seran havaneres?

Ens agrada dir que és cançó mediterrània d'autor. És un espectacle de 90 minuts on també s'inclouran versions d' Alfonsina y el Mar i María la portuguesa.

És un concert? Una cantada d'havaneres?

Hem tingut la direcció escènica de Pablo Paz per donar-li un punt de teatralització, són 90 minuts. Vam fer un assaig obert i va agradar molt.

En queden entrades?

Encara sí, i tenim una seixantena de professionals acreditats. És un espectacle molt diferent de l'anterior i esperem que la fira ens ajudi a arribar a programadors de festivals, de sales... De fet, la gent que ens ha contractat fins ara ha estat sense veure l'espectacle, amb confiança absoluta.

Heu pogut viatjar pel món?

Aquest any hem estat a l'Smithsonian Folklife Festival dels Estats Units, hem anat a València, Catalunya Nord, País Basc, Mallorca, Bèlgica, Eslovènia, França...

L'actuació de l'any passat al mercat us hi va ajudar?

Hi va haver programadors de França, Portugal, Croàcia i Polònia que en aquell moment es van interessar pel que fèiem. Vam rebre una proposta però que després no ens va quadrar. El concurs Sons també ens va anar bé per sortir del circuit estricte de l'havanera.

Encara es venen discos?

Nosaltres encara venem molts discos als concerts, per sort! Uns 20 o 30 cada vegada. I algun cop 60 i tot! A Barcelona ens en venen a Disco 100 i a Girona a Moby Disk. Són autoeditats, els hi hem portat nosaltres mateixes. És tot molt casolà.