El sisè director artístic en els 22 anys d'història de la Fira Mediterrània de Manresa serà Jordi Fosas (Olot, 1976), que en els propers dies signarà per tres temporades. En conversa amb aquest diari, qui ha estat director del Festival Ésdansa de les Preses, la Garrotxa, va afirmar ahir que «hem de continuar treballant per la transversalitat i la interrelació de les disciplines que formen la fira».

Després de valorar les set candidatures presentades, la comissió de valoració va escollir el nom de Jordi Fosas «pel contingut del projecte artístic presentat, i per la seva experiència contrastada», segons la nota emesa ahir, sense entrar en més detalls. «Em fa molta il·lusió», va admetre el nou director artístic, que va explicar que «he viscut la fira des de fa molts anys. Els anys 1999 i 2000 vaig participar-hi com a dansaire amb l'Esbart Marboleny, i en la meva condició de director de l'Ésdansa hi he vingut diverses vegades com a programador».

Jordi Fosas també ha estat vinculat els darrers anys a la Fira Mediterrània perquè l'Associació Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny -que presideix des del 1996- és un dels organitzadors del Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d'arrel tradicional. Un guardó que s'anuncia cada any en el marc de la Fira Mediterrània, i del qual el certamen manresà és col·laborador i un dels escenaris d'exhibició.

«Espero poder aportar el meu gra de sorra per fer que la fira continuï generant mercat i circuit», va apuntar l'olotí, que no té la intenció de fer decantar la balança de la programació cap al gènere de la dansa d'arrel. «Hem de treballar totes les disciplines, perquè la transversalitat caracteritza la fira. Ens hem de continuar basant en això», va afegir.

Cultura desacomplexada

Fosas arriba a una Mediterrània consolidada com un dels grans mercats culturals estratègics del país -juntament amb La Mostra d'Igualada, el Sismògraf d'Olot, el Trapezi de Reus, FiraTàrrega i el Mercat de Música Viva de Vic: «S'ha fet molt bon treball aquests anys», va indicar: «La fira està ben posicionada i diferenciada dels altres festivals».

El nou responsable artístic de la cita manresana s'incorporarà «a final de febrer o principi de març, en tinc ganes perquè la fira ja està en marxa i l'octubre de seguida serà aquí». La 22a edició es farà del 10 al 13 del mes esmentat.

«Sobretot, hem de treballar en benefici d'una cultura popular desacomplexada, que ens parli des del present, que generi circuit i discurs», va afegir Fosas, que, en to de broma, va admetre que tocarà trepitjar molt l'eix Transversal en els propers temps per anar des d'Olot a Manresa.

La comissió de valoració que ha triat el nom de Jordi Fosas està formada per Antoni Herrera, subdirector general de Protecció i Promoció de la Cultura Popular i Tradicional del departament de Cultura de la Generalitat, en qualitat de president; i Cristina Sanchis, cap del Servei de Promoció i Dinamització de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural; Olga Brea, tècnica superior de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural; Jordi Basomba, gerent de Manresana d'Equipaments Escènics; Josep Simon, cap del Servei de suport a l'Alcaldia i Presidència, i Lídia Hinojo, gerent de la Fundació Mediterrània, com a vocals.