Joan Company (Cardona, 1960) fa anys que construeix el seu propi relat. Per ser precisos, els seus propis relats. I, amb el darrer, L'hòstia consagrada, va guanyar el Premi Víctor Mora de narrativa breu de l'Escala, un guardó amb el qual culminava quatre anys de xutar al pal en el mateix certamen. Al cinquè intent, el bagenc va abandonar la condició de finalista per la de campió. Un llibre reuneix les obres seleccionades.

«El protagonista és un capellà, un home que no és dolent però a qui una situació concreta l'obliga a ser-ho una mica», explica Company, que viu a Barcelona sense abandonar els vincles amb la seva localitat. De fet, fa més d'un quart de segle -des de l'olímpic 92- que dirigeix des de la distància una entitat emblemàtica com el Foment Cardoní: «Cada secció funciona de manera autònoma», matisa.

La trajectòria literària de Company arrenca a començament dels 90. «Recordo que vivia sol quan van començar els Jocs Olímpics», rememora: «Vaig decidir viure l'ambient d'aquells dies i quedar-me a la ciutat. Vaig aprofitar per escriure unes histories que, dos anys després, van sortir publicades - Els prodigiosos contes de Cardona- amb il·lustracions de Francesc Vicente».

Joan Company sempre s'ha mogut en el camp de l'article periodístic -el butlletí Cardona oberta del Foment és la seva plataforma principal-, la divulgació i la ficció breu. «No em veig fent una novel·la, almenys ara», assegura aquest cardoní que el 1977 va baixar a Barcelona a estudiar Enginyeria química i ja s'hi va quedar per sempre més.

Al llarg de les tres últimes dècades, Company ha publicat diversos llibres: Ramon Arnau-Francesc Vicente. Dos artistes de Cardona (1997); Un tresor entre torres i altres contes (2007), il·lustrat per Jordi Estany, Mercè Porredon i Cristina Losantos i Jaume Capdevila Kap; i Els llibres de sal (2012), il·lustrat per Anna Terricabres. I amb Andreu Galera va treure 100 anys de futbol a Cardona (1916-2016).

«Aquest abril surt un conte meu en un recull de relats socials, Estat civil? voluntari@», explica el cardoní, que també té previst publicar Gas a fons, un llibre de narracions breus inspirades en la plataforma Castor, amb Edicions de l'Albí.