L'actor Jeremy Irons, guanyador d'un Oscar per 'El misteri Von Bulow', ha presentat aquest dilluns en roda de premsa el documental dirigit per Valeria Parisi 'Pintores y reyes del Prado', que dissabte es va projectar al Barcelona Film Fest amb la presència del britànic. A la cinta, l'actor narra i condueix un viatge per la història a través de les obres d'art del Museu del Prado, en el 200 aniversari de la seva fundació. Respecte el film, Irons ha lloat un projecte que ajuda a "mirar i entendre" el passat a través de la pintura.

Degà d'una generació d'actors britànics, Irons ha interpretat papers en pel·lícules de gran prestigi com 'Herida' de Louis Malle, 'La misión' de Roland Joffé, 'Inseparables' de David Cronenberg, 'La casa de los espíritus' de Billie August, 'Lolita' d'Adrian Lyne o 'Belleza robada' amb Bernardo Bertolucci. Irons ha triomfat no només als cinemes, també a la televisió i al teatre, on es va formar com a actor. L'actor té al seu palmarès premis com els Globus d'Or, Emmys, Tony, el premi Donostia de Sant Sebastià i l'Oscar, que va guanyar el 1990 per 'El misterio Von Bülow'.

De visita a Barcelona per presentar el documental 'Pintores y reyes del Prado', Irons ha apuntat que la història de la pintura és una eina útil pel món d'avui, un "temps de canvi polític econòmic", ha dit, en què la gent busca entendre el passat per comprendre millor el present. Així com s'ha pogut fer amb el cinema, o els llibres, Irons ha defensat que mirant la pintura també es pot aprendre del passat: "Mirant quins temes es pintaven, com es pintaven, quins temes interessaven a Europa", ha asseverat.

És per això que l'actor creu que el documental de Parisi té "un lloc" i "una audiència". De fet, s'ha confessat sorprès no només per la pròpia pel·lícula sinó per l'interès que ha despertat. "Vaig preguntar on es projectaria el documental i em vaig quedar xocat. En sales de tot el mon durant tres o quatre setmanes, i exhaurint entrades", ha celebrat.

Sense abandonar l'actualitat, l'actor britànic ha parlat a Barcelona sobre la seva visió de fenòmens com el Brexit o la presidència de Donald Trump als Estats Units, dos fenòmens que l'han "horroritzat" segons ha confessat. Per Irons aquests fenomens s'emmarquen en l'actual deriva del capitalisme global, i formarien part d'una revolució que ha d'acabar "redreçant" coses com els excessos de les grans corporacions -"que no paguen impostos" ni es cuiden de la gent i els entorns on operen, ha dit-. "Espero que el resultat sigui molt més equitatiu en els propers 20 anys, perquè sinó arribarem a un totalitarisme complert que no crec que sigui la solució", ha pronosticat.

I tornant a l'art, Jeremy Irons ha admès que de tots els pintors que va poder admirar al Prado, qui més l'ha interessat és Goya, i en especial el tram final de la vida del pintor espanyol. Preguntat per quin artista li agradaria representar, Irons ha dit que seria aquest, perquè "l'interessa" com va viure el final dels seus dies "obsessionat en quelcom totalment diferent", i perquè tal i com ha reconegut, està en una edat "bastant" apropiada per interpretar-lo.

Premi Honorífic dels Premis Sant Jordi de Cinematografia 2019

Coincidint amb la seva visita a Barcelona, Irons ha pogut recollir el guardó honorífic dels Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia 2019. El britànic rep el guardó per la qualitat de les seves interpretacions en les seves quatre dècades de carrera.

Al respecte, Irons ha proclamat que la seva feina és la de "comunicar" i "tocar l'audiència, per fer-la sentir, i adonar-se que no estan sols". Irònic, ha afirmat: "Si sóc capaç de fer-ho de manera que algú em vol fer guanyador del 63è Premi RNE Sant Jordi, estic encantat".

Els guardons es lliuren aquest dilluns al vespre a CaixaForum de Barcelona. Els principals premis han reconegut aquest any la directora catalana Elena Trapé ('Las distancias'), Celia Rico per 'Viaje al cuarto de una madre' (millor òpera prima), 'Campeones' (millor pel·lícula), l'actriu Bárbara Lennie i els actors Antonio de la Torre, Sergi López (interpretació internacional) i Jorge Sanz (premi a la trajectòria).