Es pot prohibir un color? Es pot prohibir una obra artística? Tot es pot prohibir però «l'artista ha de ser lliure». Així ho explicava Anna Crespo, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, en la inauguració d'una triple mostra artística al Casino que té com a nexe d'unió la visió que els artistes Santiago Sierra (Madrid, 1966), Marià Dinarès (Vic, 1959) i l'avi-nyonenc Quim Moya (1975), han plasmat sobre la llibertat d'expressió traduïda en presos polítics i el qüestionat color groc.

El madrileny ho fa a través de 24 retrats pixelats a Presos polítics a l'Espanya contemporània, la controvertida instal·lació censurada a a Arco 2018, que va comprar Tatxo Benet i que, des de llavors, desfila pel país; la segona, Des del groc, on el vigatà Dinarès es demana sobre la càrrega i simbologia del color del procés a través de l'abstracció de 9 obres; i la tercera, Mantra del record, que Moya va engegar el 3 de novembre del 2017 dibuixant cada dia el retrat d'un dels polítics i líders socials catalans empresonats. El mosaic està formar per 540 dibuixos i 68 projectats a l'entrada de la sala.

A Manresa, la mostra de Sierra havia d'arribar en ple període electoral i es va haver de posposar fins ahir quan es va inaugurar acompanyada de Dinarès i Moya en una proposta estrenada el setembre a Vic.