L'Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS) i el seu festival ha volgut fer un pas més en la seva divuitena edició amb la creació d'una orquestra simfònica, amb la batuta del reputat director Riccardo Frizza, un nom vinculat als principals teatres d'òpera del món. Després de disset anys de corda i piano i un cop introduïts els vents en la passada edició, l'AIMS «està en condicions d'ajuntar els instruments de corda i els de vent per presentar l'AIMS Festival Orquestra», explicava ahir Peter Thiemann, director de l'Acadèmia en la presentació del certamen, acompanyat de l'alcalde de Solsona, David Rodríguez.

Aquesta serà la novetat principal d'un festival que que se celebrarà del 2 al 18 d'agost i que acollirà, com l'any passat, una xifra rècord d'alumnes: prop d'un centenar de joves talents (95) d'una vintena de nacionalitats diferents. Entre ells, els prometedor violoncel·lista solsoní Gerard Flotats, i l'alumna de flauta Paula Gener, ambdós de 18 anys; o el joveníssim pianista berguedà Ot Ortega, d'11 anys. D'aquest prestigiós alumnat, Thiemann assegurava que cada cop reben estudiants més joves. «En les primeres edicions hi trobàvem alumnes de grau superior; ara, en canvi, cada vegada hi ha més alumnes d'entre 10 i 14 anys. De fet, la participant més jove d'aquesta edició serà una nena suïssa de 8 anys que toca el violí».

La setmana que ve començaran a arribar a Solsona el centenar de joves, procedents de països europeus com Alemanya, Suïssa, Bèlgica, Holanda o Anglaterra però també dels Estats Units, el Japó, Taiwan, Turquia o Armènia. Amb ells, una vintena de professors amb dos noms de luxe com a artistes convidats, l'italià Frizza (director de Rigoletto o Il Trovatore al Metropolitan de Nova York i de certàmens com el Festival Rossini de Pesaro o el Festival Verdi a Verona) i Johannes Geffert, exponent de la gran escola d'organistes alemanys.

Segona Simfonia de Beethoven

El concert de la nova orquestra simfònica es farà el diumenge 11 d'agost a la Sala Polivalent de Solsona a les 8 del vespre. Hi participaran fins a 55 músics i s'interpretarà la Simfonia núm. 2 en Re major de Beethoven. Però aquesta no serà l'única obra que es podrà escoltar: els alumnes solistes guanyadors de l'AIMS Concurs-Concert interpretaran dues obres. Thiemann, violoncel·lista solista de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, valora aquest concert com un pas important per l'AIMS i per a Solsona. Un fet que l'alcalde, David Rodríguez, també valorava positivament gràcies a «la qualitat musical que cada any rep la ciutat amb artistes internacionals». Per a l'alcalde, l'AIMS és una «prioritat del municipi». L'AIMS es regeix mitjançant un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament, signat el 2016 per sis anys a partir del qual el consistori hi fa una aportació anual d'uns 30.000 euros.