El cinèfil i col·leccionista de la Seu d'Urgell Josep Benavent mostra al públic fins al 31 d'agost part del seu fons relacionat amb els superherois dels còmics. Concretament, s'han seleccionat una trentena de personatges diferents entre els 250 que formen part de la seva col·lecció en aquest àmbit, dels quals s'exhibeixen, per primer cop, pàgines de diari dels anys 30 i 40 on apareixen i també cartells de pel·lícules.

L'objectiu de l'exposició, produïda entre l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell i el Museu del Tabac de Sant Julià de Lòria (Andorra), és que tingui un caràcter itinerant i que arribi a diferents municipis, i Mollerussa és un dels primers on farà parada.

Còmics de superherois famosos com Batman o de Sheena preparats per veure'ls amb ulleres 3D, pàgines dels diaris dels anys 30 i 40 on es podien llegir les seves històries o edicions en diferents idiomes, es poden veure a la Sala Sant Domènec. Tot plegat forma part de la col·lecció de Benavent, que des dels anys 50 ha emmagatzemat, entre d'altres, documentació diversa de 250 personatges, tant en format paper com cinematogràfic.

Benavent explica que va néixer amb un «esperit col·leccionista» i que part del fons que ara s'exhibeix el va començar a guardar a mitjan segle XX, en una època, ha fet ressaltar, en què no hi havia televisió i els nens i nenes es dedicaven a llegir i anar al cinema. En aquest sentit, anima les noves generacions que no abandonin el paper, per les sensacions que hi aporta a diferència de la visualització amb dispositius mòbils.

La mostra «Herois i superherois» està formada per més de 300 peces d'una trentena de personatges de còmic. El més antic és Joe Palooka, del 1930, mentre que el més recent és Tank Girl, del 1988. També cal destacar la presència del Capità Amèrica, Spiderman o els Venjadors, entre d'altres.

La mostra vol donar a conèixer la mitologia del còmic i comprovar quina ha estat l'evolució que han experimentat alguns dels personatges. Tot plegat, a través de pàgines de diari, fotogrames, imatges de cartellera, material promocional i còmics, entre els quals n'hi un d'escrit en àrab.

Després d'estrenar-se a Andor-ra el mes de febrer passat, la mostra està previst que vagi itinerant per diversos municipis, i Mollerussa és un dels primers punts on arribarà.