objectivo: washington d.c.

? Estats Units, 2019. Acció. 120 minuts. Direcció: Ric Roman Waugh. Guió: Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt, Robert Mark Kamen. Intèrprets: Gerard Butler, Danny Huston, Morgan Freeman, Piper Perabo, Lance Reddick. Pantalles: Bages Centre (Manresa), Avinguda (Puigcerdà), Guiu (La Seu) i Yelmo (Abrera).

Les seqüeles de la tragèdia de l'11-S del 2001, amb l'atac a Nova York i Washington, també es perceben nítidament en el cinema de Hollywood, on en els últims anys s'han multiplicat les produccions en què el president dels Estats Units i l'epicentre del poder (la Casa Blanca) han estat víctimes de les conspiracions més sibil·lines. El cinema ha esdevingut, per enèsima vegada, el mirall de les pors col·lectives.

Objetivo: Washington D.C. s'inscriu en aquest corrent, però, com en la majoria dels llargmetratges que incideixen en aquesta qüestió, el seu interès és més sociològic que estrictament artístic. El film constitueix el tercer lliurament d'una franquícia escassament distingida que es va iniciar amb Objetivo: La Casa Blanca (2013) i va continuar amb Objetivo: Londres (2016). Unes pel·lícules protagonitzades per Mike Banning, un agent d'elit i el màxim responsable de la seguretat del president dels Estats Units. En la seva nova peripècia, serà acusat injustament d'haver participat en l'atemptat contra el primer mandatari nord-americà. La premissa argumental no és original: quantes vegades hem vist en els últims anys l'odissea d'un fugitiu que malda per demostrar la seva innocència? D'altra banda, el seu director (Ric Roman Waugh) és un artesà de segona que ha rodat un exercici teòricament adrenalínic, però que és incapaç d'atrapar-nos perquè la posada en escena, rutinària i elemental, sembla haver estat perpetrada per un robot. I per acabar-ho d'adobar, el seu principal intèrpret, el monolític Gerald Butler, no comunica ni un gram de carisma. Només se salven del naufragi l'hiperactiu Morgan Freeman i, sobretot, un recuperat Nick Nolte que encarna prodigiosament el pare singularíssim del personatge central.