Tres cineastes del Bages van fer una exhibició del seu talent al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, que va clausurar ahir. Els seus curtmetratges s'han projectat durant el certament i tots destaquen que participar en el festival és una oportunitat d'arribar a un públic nombrós, molt interessat pel setè art, i que els obre la porta a distribuir les seves produccions.

Dos dels bagencs han competit en la secció oficial. Són el manresà Guillem Lafoz, que hi ha presentat el curtmetratge Helena, i la santfruitosenca Mireia Noguera, que també hi ha participat amb un curtmetratge, Nunca te dejé sola, que va rodar al seu municipi. Tots dos tenen experiència en el món audiovisual. Noguera ja havia dirigit Centrifugado, a part de treballar amb el manresà David Victori a El pacto i en l'equip de rodatge de les temporades sis i set de Juego de tronos, i Guillem Lafoz té una trajectòria en el sector audiovisual que ha consolidat, sobretot, en el món de la moda i la publicitat.

Lafoz explica que a l'hora de rodar la cinta, que ha dirigit amb Gabriel Campoy, no tenia cap pretensió i que, de fet, la idea inicial era difondre el treball cinematogràfic a través de la plataforma Vimeo i, per tant, exhibir-lo a tothom gratuïtament. «Un cop fet, vam pensar que havia quedat molt bé i que el podríem enviar a festivals. La distribució en l'hem fet nosaltres mateixos», explica el director d' Helena.

El curtmetratge del manresà es va projectar davant de 400 persones. Lafoz afegeix que ell i el seu equip estan satisfets de la seva participació al festival perquè «té molta envergadura» i han rebut correus electrònics de responsables d'altres festivals que tenen la mirada fixada en els films que es projecten a Sitges perquè els enviïn el curtmetratge.

Per altra banda, Mireia Noguera explicava ahir a aquest diari que «és important participar en el festival de Sitges perquè té repercussió internacional i pot arribar a obrir portes de cara al futur». La santfruitosenca afirmava que ser-hi present dona la possibilitat d'establir contacte amb persones del sector i, per tant, de poder treballar en nous projectes cinematogràfics.

Un novell que apunta maneres

El curtmetratge del manresà Pau Bösch, La mugre, no participava en la secció oficial, però ha aconseguit un premi al festival, el de millor direcció en la secció Nova Autoria. Es tracta d'un guardó que es lliura uns dies abans de la clausura de la mostra de Sitges, però va poder assistir a la gala de lliurament de premis, dissabte, perquè la secció Nova Autoria enguany ha arribat als 20 anys i l'organització ha volgut tenir una deferència cap al nou talent premiat en aquesta edició.

Bösch està a punt de fer 23 anys i ha acabat la carrera de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra. El curtmetratge, dirigit amb Berta Galvany, ja ha recorregut altres certàmens i va guanyar un premi al festival Mecal de Barcelona l'abril passat.