El proper cap de setmana de novembre (8, 9 i 10), el mestre puig-reigenc Josep Pons, Director Honorari de l'Orquesta y Coro Nacionales de España, torna a l'Auditorio Nacional de Música de Madrid amb una obra icònica del segle XX: "Oedipus Rex", de Stravinsky. El concert, que porta per títol "Arrancarse los ojos", en referència a aquesta pàgina, és el quart del cicle simfònic de la OCNE i presentarà altres obres de Stravinski, així com de Poulenc.

"Oedipus Rex" és una òpera-oratori en dos actes amb música d'Ígor Stravinski i llibret en llatí a partir d'un text en francès de Jean Cocteau. Estrenada a París el 1927, compta amb un text dramàtic en llatí que es complementa amb una narració en l'idioma del públic, que és interpretat en aquest cas per Carlos Hipólito, i permet avançar els esdeveniments posteriors facilitant, així, la concentració en els elements purament musicals, alhora que desapareixen els de suspens i expectativa. És una òpera molt breu que, juntament amb "The Rake's Progress", ha passat a formar part del repertori operístic.

En contrast amb els freqüents canvis de ritme que caracteritzen l'obra anterior de Stravinski, tota la partitura està impregnada de patrons rítmics que tenen una pesada regularitat, suggerint l'inexorable del destí d'Èdip. Bernstein va afirmar que "Oedipus Rex" és el "producte més impressionant" del període neoclàssic de Stravinsky. Bona part de la música presta tècniques d'estils clàssics passats i d'estils populars del seu temps. Els solistes que interpretaran els diversos rols seran Ste?phanie d'Oustrac, mezzosoprano, Nikolai Schukoff, tenor, Francisco Vas, tenor, Jose? Antonio Lo?pez, baríton, i Alexander Vinagrodov, baix.

En aquesta ocasió, l'Èdip de Stravinski serà revestit d'aires d'oratori dramàtic, en completar la seva escolta amb Ot?e náš (Pater Noster) i Bogorodice devo (Ave Maria), així com amb les bellíssimes Litanies a la Vierge Noire de Poulenc, per a cor femení i orgue, que el francès va escriure en pelegrinar a Rocamadour, buscant respostes. Totes aquestes obres seran dirigides pel mestre Josep Pons que, recentment, ha estat distingit doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona, així com també compta amb un ampli reconeixement a la capital espanyola i la resta de l'Estat.