L'escriptor i periodista Jordi Nopca va guanyar dimarts a la nit la primera edició del Premi Proa de Novel·la inèdita en llengua catalana, dotat amb 40.000 euros, per l'obra La teva ombra, una història a la Barcelona d'avui, protagonitzada per dos germans, en què tenen el seu pes la infidelitat i la venjança.

Un dels membres del jurat, Xavier Pla, va comentar que es van rebre 63 originals i que van apostar pel de Nopca perquè és una obra "que atrapa el lector des de la primera pàgina, molt divertida, enginyosa, amb jocs de paraules, a la Barcelona del Sónar i de la gent d'entre trenta i quaranta anys, així com la dels seus pares, als que la crisi canvia les seves vides".

També va ressaltar que és un text "entretingut, ple de referències musicals, cinematogràfiques, del món del CCCB, dels premis literaris" i, alhora, és l'exploració de la identitat dels dos germans protagonistes, Pere i Joan, "tan iguals i tan diferents".

Jordi Nopca, feliç d'estrenar el guardó, va precisar que el lector entrarà en una dimensió en la qual "els miralls són fonamentals" i va afegir que si hagués de definir el seu artefacte literari diria que "s'aguanta sobre la infidelitat i la venjança, que en la nostra societat estan connotades de manera negativa".

La novel·la, que arribarà a les llibreries el dia 20 de novembre, arrenca l'any 2001 -quan seu autor tenia 18 anys- i se centra en dos germans, que viuen existències paral·leles, fills de la Barcelona que limita amb l'Hospitalet de Llobregat, i de les seves dues nòvies, Laura, que ha estudiat economia i xinès, i que creu que es menjarà el món, i l'anglesa Kate, violinista de vida turbulenta.

Al principi de l'obra, que es desenvolupa fins a l'any 2014, qui pren la paraula per explicar l'estiu de la seva vida, el del 2011, és el germà petit, Pere, amb el Sónar, la nit, el retrobament amb les seves parelles o altra gent, mentre que, després, el narrador serà Joan, qui, segons Nopca, "té la meva edat i la seva pròpia versió dels fets d'aquell estiu i d'altres moments, que creu que ha d'explicar en un format proper a la confessió".

Segons la seva opinió, ha creat una novel·la "més de foscor que de claredat, divertida, però un punt torturada". Tampoc obvia que li agradaria que el lector, davant d'una mateixa frase, "pugui somriure i alhora espantar".

Ha trigat més de sis anys a donar forma al manuscrit, que tindrà unes 500 pàgines, en un relat en el qual el context polític és determinant, però els protagonistes "s'ho miren amb certa distància".

Quan es va asseure davant l'ordinador per iniciar el projecte, la seva idea, va revelar, era explicar "l'estiu d'un xaval de 25 anys de la Zona Franca -que viu en un pis des d'on es veu la construcció de la Ciutat de la Justícia - que té obres a casa, perquè els seus pares volen reformar la cuina, cosa sobre la qual ningú escriu".

"No obstant això -va prosseguir-, anava escrivint sobre aquesta història i hi havia una ombra que se'm manifestava i veia que el personatge no podia actuar simplement de la manera que actuava sense tenir algú en qui mirar-se, que feia les coses en contraposició a aquest altre, que podria ser un germà, que tindria la clau, un germà gran amb una veritat per explicar, interessada".

El jurat va estar format per Vicenç Villatoro, Nelleke Geel, Xavier Pla, Josep Lluch i Clara Queraltó.

El Premi Proa, que convoca l'editorial del mateix nom, fundada l'any 1928, neix després que es canviessin les bases del premi Sant Jordi de novel·la, que impulsa Òmnium Cultural, i que fos Enciclopèdia Catalana la guanyadora del concurs per a la seva edició, cosa que en els últims onze anys havia recaigut en Proa.